14.8 C
Sofia
12:22 | 07 October 2022
НачалоРегионални новиниВарнаМонтират автомат за събиране на пластмасови бутилки и кенове във варненски магазин

Монтират автомат за събиране на пластмасови бутилки и кенове във варненски магазин

Автомат за събиране на празни пластмасови бутилки и кенове да бъде поставен в магазин на бул. „Сливница” 176, планира собственикът на търговския обект, който е част от голяма хранителна верига. Това става ясно от инвестиционното му предложение, представено за разглеждане от РИОСВ – Варна.

Според намерението на фирмата по един автомат ще бъде разположен още в нейни обекти в Провадия, Балчик и Добрич. Машините ще приемат пластмасови бутилки с обем 0.2 до 0.3 литра и метални кенове с обем от 0.2 до 0.5 литра

Всеки един автомат ще бъде ситуиран в обособена зона с площ от около 60 – 70 квадрата в съответната сграда (търговски обект) като с декоративни пана/ панели ще бъде обособено самостоятелно помещение. Строителни дейности не се предвиждат.

Събраните отпадъци от опаковки ще се изпращат (транспортират) към логистични центрове на дружеството.

Според становището на РИОСВ от 15 септември 2022 година няма пречки за реализиране на инвестиционното предложение.

След подаване на опаковката в приемателния отвор на автомата следва определяне от машината дали отпадъкът е подходящ за приемане – дали не съдържа течности, дали не е много деформиран и други. Автоматът връща опаковката на собственика, ако приеме, че е негодна.

Добри практики

От години тази практика на рециклиране, наричана още депозитна система, се прилага в редица държави в Западна Европа. Обикновено за всяко предаване на отпадък такъв автомат за събиране на отпадъци издава купон, върху който е отбелязана сума, която може да се приспадне от сметката при покупка в търговския обект. Така на практика собственикът на отпадъка получава обратно сумата за опаковка, която е автоматично начислена в цената на продукта при закупуването на съответната напитка от магазина.

В Европейския съюз първата национална депозитна система е въведена в Швеция през 1984 година. В началото е само за алуминиеви кенчета. Германия е първата голяма европейска страна, която я въвежда системата през 2003 година.

През 2014 година китайската столица Пекин започна инициатива, която провокира гражданите да разменят пластмасови бутилки срещу билет за градския транспорт. Машина приема бутилката и издава пропуск за метрото или на спирката на автобуса. В Истанбул от 2018 също работят подобни апарати. Срещу всяка пластмасова бутилка или метално кенче машината презарежда определен кредит в картата за метрото. И Индонезия е сред пионерите в тази инициатива.

В България също се появиха машини за бутилки от пластмаса. В Бургас апаратите пускат порция храна за кучета срещу празно пластмасово шише.

До 2025 година всички европейски държави трябва да събират отделно 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, като този процент трябва да достигне 90% до 2029 година. До 2025 и самите производители трябва да имат минимум 25% рециклиран материал в PET бутилките (в каквито се бутилират повечето марки вода и безалкохолни напитки) и 30% във всички пластмасови бутилки за напитки до 2030 година. Това са сочи европейската директива за пластмасови изделия. България все още се намира много далече от европейските цели.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ