4.7 C
Sofia
2:03 | 07 December 2022
НачалоРегионални новиниВарнаКакво ще строят на мястото на известната варненска сграда "Гъбата"?

Какво ще строят на мястото на известната варненска сграда “Гъбата”?

Сградата на бившата обществена баня, по-известна сред варненци като “Гъбата”, е заградена. Затова жители на града се чудят дали тя ще бъде разрушена.

Николай Танчев се отзова на наша покана, за да разкаже повече по случая.

Той е активен граждански застъпник и председател на фондация “Гея”. Танчев казва, че работи за това да имаме един по-добър градски облик, повече зелена система във Варна и да се опазят публичните интереси на гражданите.

Николай Танчев разказа, че сградата на “Гъбата” е важна за варненци и обществеността като цяло, заради своето емоционално значение.

“За други заради възможността там да направят едни бързи пари, за трети – като едно място, което би могло да се запази като едно достатъчно приемливо пространство”, допълва председателят на фондация “Гея”.

“Като цяло “Гъбата” днес има компрометирана архитектура. Тя още от 2002 година не се използва като баня. Бе оставена през годините да се разруши. Там днес има достатъчно мухъл, за да не може някой клошар да я запали, но тя е самодостатъчна да падне. Може би не представлява някакво архитектурно богатство, но се намира след един културно-архитектурен ансамбъл. Това са сградите около Шишковата градинка”, разказва Танчев.

“Днес сградата е заградена, защото предстои на нейно място да се построи една 12-етажна модерна сграда, която вероятно ще има своето екологично влияние върху околността. Която няма да се впише в архитектурния ансамбъл на място, поради своя модерен изглед и която естествено ще допринесе за една друга градска среда, заради своите екологични влияния”, казва той.

На въпрос дали сградата може да бъде спасена, Танчев отговори следното:

“Сградата не може да бъде спасена, защото тя е във вид, който вече не предполага да може да се реновира. В нея няма и минерална вода. Тръбите, които водеха минералната вода до банята са компрометирани. Вече няма чешмичка с минерална вода. Помпената станция за минералната вода не действа. Така че банята вече не може да бъде баня, дори за някои от нас това да е жалко. Аз съм горд, че съм ходил там с майка ми на баня, но уви, това са само едни светли спомени”.

“Това, което може да се случи е да има едно по-щадящо околната среда отношение на градоуправлението, евентуално може би и на инвеститорите. Ние пуснахме сигнал още, когато разбрахме за това разрешение за строеж”, допълва Танчев.

Той разказва, че въпросната 12-етажна сграда ще бъде с височина 30 метра. По негови думи тя със сигурност ще окаже своите влияния върху екологията на малките улички. Той изрази своите съмнения и относно това, че може би ВиК системата няма да може да поеме такъв голям генериран поток. Той посочи, че се очаква едно вредно влияние върху околната среда.

“Имаме информация, че вероятно архитектът на тази сграда ще спази своята линия да покаже своето отношение към климатичната неутралност, вероятно ще заложи на енерго-ефективни решения, може да има и някакво малко озеленяване, но нашият апел към него ще бъде да заложи повече на вертикално озеленяване, на повече хоризонтално такова, при възможност да ограничи застрояването, така че да не е 12 етажа, а до 8”, допълни той.

Повече от разговора ни с Николай Танчев, можете да чуете във видеото:

Този сигнал е изпратен за рубриката “Твоята Варна”. Свой сигнал в “Твоята Варна” можете да изпратите чрез платформата – signali.novavarna.net , както и по имейл на [email protected] Можете да изпращате сигнали по темите: инфраструктура, градска среда, обществени процеси. Да давате предложения за образованието и туризма. Да инициирате дискусии за културата, младежки дейности и спорт.

Проект „Твоята Варна“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ