15.6 C
Sofia
7:16 | 15 August 2022
НачалоКриминалниИ втория полицай от Варна, обвинен в получаването на подкуп остава под...

И втория полицай от Варна, обвинен в получаването на подкуп остава под домашен арест

Апелативният съд във Варна отхвърли протеста на прокуратурата срещу определение на Окръжния съд, с което е изменена мярката за неотклонение на полицай, обвинен в корупция, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Първата инстанция уважи искането за по-лека мярка и постанови домашен арест на Николай Н. Другият обвинен по същото досъдебно производство полицейски служител също е под домашен арест, по силата на определение на въззивния съд от миналата седмица.

Пресслужбата припомня, че Николай Н. и Пламен Н. бяха задържани при специализирана операция през април тази година. Привлечени са към наказателна отговорност, че като полицейски служители приели облага, която не им се следва, за да не извършат действие по служба. Деянието на Николай е извършено като продължавано престъпление. Двамата са отстранени от длъжност до края на юни.

Прокуратурата се противопостави на по-леката мярка за процесуална принуда с мотив, че са събрани допълнителни доказателства за още престъпления. Държавното обвинение смята, че няма съществена причина, която да надделява над обществения интерес, изискващ задържането под стража на Николай.

Защитата изтъкна трайната уседналост, постоянния адрес, семейния и социален статус на обвиняемия като доводи в подкрепа на адекватността на втората по тежест мярка за неотклонение. Адвокатите настояха, че хроничното заболяване на Николай Н. се е обострило и изисква прилагане на лечение и режим на хранене извън следствения арест.

Съставът на Апелативния съд прие, че протестът на прокуратурата е неоснователен. Съдът смята за обосновано предположението, че полицейският служител е извършил правонарушението, предмет на разследването. Втората инстанция обаче сподели изводите на Окръжен съд – Варна, че няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Мъжът пребивава повече от два месеца в ареста и е отстранен от работа. Така силно е намалял рискът от осъществяване на престъпление. Обвиняемият има постоянно местоживеене и работа, семейно положение, които не биха му позволили да се укрие.

Относно другия основен спор между страните – здравословното състояние, въззивната инстанция прие, че макар то да може да бъде поддържано в условията на ареста, лечението, спазването на режим на хранене и движение могат да се прилагат и с по-леката мярка за неотклонение.

Не подлежи на обжалване определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди изменената от Окръжен съд – Варна мярка – от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на полицейския служител, обвинен в получаване на подкуп.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ