14.6 C
Sofia
11:32 | 07 October 2022
НачалоРегионални новиниВарнаИма сигнали за незаконно работещи водни спасители

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители, заяви директора на водно-спасителната служба към Българския Червен кръст (БЧК).

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители, заяви Антон Налбантов, директор на водно-спасителната служба към Българския Червен кръст (БЧК). По думите му сигналите вече са предадени на разследващите органи.

Сертификатите на водните спасители се издават само от БЧК, съгласно Наредбата за водно-спасителната дейност и обезопасяването на водните площи, посочи той. Налбантов обясни, че сертификатите – лични талони, се издават всяка година на спасителите и с тях се удостоверява готовността на спасителя за съответния сезон. Сертификатите са валидни една година.

Ежегодно се заверяват близо 3500 сертификата, от които 1500 са на спасители за работа в море, а останалите – на басейни, уточни Налбантов. По думите му, ако спасителите бъдат мотивирани, са напълно достатъчно, за да се подсигурят плажовете, както и басейните във вътрешната част на страната.

Сред спасителите има и обучени жени, като последният случай, при който се включи жена спасител, беше преди дни, когато бяха спасени от удавяне три деца. Не е важно спасителите да могат да се справят само във водата, важно е и да не допускат да се стига до инциденти, каза още той.

Морето не е до колене, водата, освен място за забавление, крие и опасности, а когато се подценява и се подхожда лекомислено, се стига до фатални инциденти, напомни Налбантов. В случаите, в които неумеещ да плува иска да помогне на давещ се, не е добре да помага чрез пряк допир и да отиде до удавника, защото веднага удавниците от един стават двама, предупреди Налбантов

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ