0.3 C
Sofia
17:39 | 29 January 2023
НачалоРегионални новиниВарнаИма ли бум на грип и ОРЗ във Варна?

Има ли бум на грип и ОРЗ във Варна?

Заболеваемостта от грип и от остри респираторни заболявания във Варна се покачва, но не може да се говори за бум. Все още сме далеч от грипна вълна и заболеваемост от 200 на 10 хил. души. В момента стойностите се движат по-скоро около 55 на 10 хил. души. Това каза шефът на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Цонко Паунов.

По думите му през последните дни се наблюдава увеличение на заболелите от ОРЗ. Малка част от пробите изпратени до Националния център по заразни и паразитни болести са се оказали положителни за грип.

Пред кабинетите на личните лекари действително има струпване на пациенти, и то предимно в детска възраст, показа проверка на Moreto.net. За увеличение на болните сред малчуганите говорят и многобройните коментари на родители в социалната мрежа, които са се сблъскали с вирусите.

Основна част от заболелите от ОРЗ са във възрастовата група 0 – 4 и 4 -15 години, каза доц. Паунов.

Пациентите са с грипоподобни прояви. Болестта започва с висока температура, кашлица и дразнене в назофаринкса. Стига се и до усложнения като пневмонии и бронхити. Препоръчва се да се потърси лекарска помощ и да се избягва самолечение.

Превантивно специалистите съветват носене на маски, често проветряване на помещенията, прием на храни, богати на витамини, много течности и избягване на срещи с хора, които имат симптоми на грип или ОРЗ.

Покрай празниците се отчита и ръст на заболелите от КОВИД-19, посочи още доц. Паунов.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ