18.9 C
Sofia
14:12 | 27 September 2022
НачалоРегионални новиниВарнаЗабраняват автомобилите между втора буна и Рибарския плаж

Забраняват автомобилите между втора буна и Рибарския плаж

Алеята ще е само за пешеходци и велосипедисти

Участъкът между втора буна и рибарския плаж на Крайбрежната алея във Варна ще стане изцяло пешеходна зона и зона за велосипедисти, а движението на автомобили ще бъде забранено.

Такова решение е взела Областната комисия за безопасност на движението във Варна.

За да стане факт промяната предстои издаване на заповед от страна на Областна управа, която да уреди прилагането на промяната в организацията на движението.

Новината съобщи зам.-областният управител Павел Попов.

На комисията са били разгледани предложения за реорганизация на движението по крайбрежната дамба. Представители на Държавна Агенция „Безопасност на движението по пътищата“ са изразили становище, че съоръжението изобщо не е предназначено за автомобилен транспорт и не може да бъде част от уличната мрежа на град Варна.

Представители на общинската администрация са отговорили с твърдението, че дамбата е включена в уличната регулация и общия устройствен план на града и макар че не отговаря на заложените параметри, може да продължи да изпълнява обслужващи функции.

В крайна сметка, по предложение на Областна администрация Варна, членовете на комисията са прили единодушно решение, че до изясняване на разминаванията в становищата на институциите, в интерес на гражданите се създава временна организация на движението със следните основни характеристики:

– Забранява се движението на МПС в участъка между Рибарски плаж и кръговото кръстовище на втора буна. Тротоарът към плажа, който досега беше използван като паркинг, се обособява изключително за движение на пешеходци. Част от пътното платно ще бъде обособена като велоалея.

– В участъка между кръговото кръстовище на втора буна и началото на крайбрежната дамба (посока север) да се обособи пешеходна алея с достатъчна ширина, като бъде позволено успоредно паркиране на автомобили (вместо досегашното перпендикулярно, което заема целия тротоар). Новоизграденият паркинг към ската ще продължи да се ползва по предназначение, приемайки че ще е налице добрата воля на собственика на частния имот. Отсечката от дамбата по протежение на паркинга остава затворена за движение.

– В стръмната отсечка от северния край на дамбата до началото на Станчовата алея да бъде обособен тротоар за пешеходци с достатъчна ширина.

Решенията на комисията имат препоръчителен характер. Предстои издаване на заповед, която да уреди прилагането им.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ