14.6 C
Sofia
11:50 | 07 October 2022
НачалоРегионални новиниВарнаДа спасим зоопарка във Варна

Да спасим зоопарка във Варна

Според варненски доброволци варненският зоопарк не може да изпълнява пълноценно призванието си – грижа и спокойствие за обитателите си. Ето защо те предлагат свои решения и създават подписка за ограничаване на шdума и движението на автомобили в района на Зоологическа градина – Варна

Варненският зоопарк официално е открит през 1961 г. и за кратко време се превръща в любимо място на деца и възрастни.

Зоопаркът предлага на своите посетители жива експозиция на сегменти от животинския свят, представена от видове птици, хищници, тревопасни, примати и водоплаващи.

Общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център” разполага с експонати от 60 вида, представени с над 400 броя животни. Ежегодно се посещава от над 150 хиляди варненци и гости на града.

От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на спасителен център. Със съдействието на РИОСВ – гр. Варна са спасени, излекувани и върнати в природата много защитени видове птици.

“За жалост зоопаркът не може да изпълнява пълноценно призванието си – грижа и спокойствие за обитателите си. Причина за това е бързо променящата се среда, пренаселването, липсата на социална загриженост и постоянното шумово замърсяване. Всички ние се нуждаем от спокоен сън, за да водим пълноценен живот. Обитателите на зоопарк Варна рядко могат да получат такъв, нито могат да потърсят друго, по-спокойно място. Оградени в клетките си те са постоянно обезпокоявани от непоносимото шумно замърсяване около тях”, пишат доброволците

Според тях единствено едно силно и отговорно гражданско общество има възможност да реши този проблем.

“Нека всички заедно надигнем глас, за да покажем, че сме зряло общество, с грижа за всички.
Трябва да решим как да предпазим животните – с ново място за тях или да защитим това, което вече имат от шума, дискотеките, силната музика, колите и нас самите”, призовават те.

Според тях стъпките са лесни. Преместване на зоокъта на подходящо и спокойно място или:
1. Ограничение на скоростта в отсечката на булеварда в района на зоопаркът;
2. Ограничение на шума от околните заведения след 22:00;
3. Зона без коли до зоокъта.

Тук можете да видите Петицията – ”Подписка за ограничаване на шумът и движението на автомобили в района на Зоологическа градина – Варна”

Има и създадена Фейсбук страница – ”За тиха и спокойна Морска градина – Варна”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ