0.3 C
Sofia
17:52 | 29 January 2023
Начало"Пазари" ЕАДГолямо разнообразие на риба за Никулден, само на Колхозния пазар.

Голямо разнообразие на риба за Никулден, само на Колхозния пазар.

Народ и много риба на Колхозния пазар! От щандовете се носи: „Жив шаран!“ и „Прясна риба! Само тук!“

Запитахме съсредоточен продавач, дали варненци имат по-голямо предпочитание към определен вид риба за празника, а той ловко прехвърля един шаран от кантара в найлонова торба и надвиква тълпата:

„Всякаква риба купуват! И лаврак, и шаран, и чернокоп, и сафрид… Ама тази година по-малко купуват. Нямат пари хората, ама за адета купуват. Една глава от шаран за чорба може да е, ама вземат.“

Съседът по сергия ядосано спира разговора ни, че сме му пречили да работи и отпраща възрастна дама, която настоява да ѝ почисти рибата. Нашия Сюлейман се усмихва на жената ѝ любезно предлага: „Ела, госпожа, ще ти я изчистим!“

Хора всякакви и пред щандовете, и зад тях, но по-големите опашки са там, където продавачите предлагат да почистят рибата на клиентите.

Търговията преди Никулден върви с пълна сила. Клиентите са много, а предлагането е голямо и има за всеки вкус и за всеки джоб:

Шаран (див улов) – 10 лв. за килограм;

Толстолоб – 5 лв. килограма (Продавачите твърдят, че се пише толстолоп и че е жив, ама няма да търсим кусури);

Сом, който наистина плува във ваничките – 15 лв. килограма, колкото е и цената на лаврака.

Паламуда държи цена от 12 лв., сафрида – 7 лв., а 8 лв. е твърдата цена на чернокопа.

Има и норвежка скумрия, ватос, бяла риба, хек, сулка, миди, скариди и каквото ти душа иска.

Някой от продавачите са помислили и за клиентите с по-скромни възможности, като предлагат и котлет или глава от толстолоб и шаран.

На „Рибната борса“ на пазар „Централен“ във Варна днес беше пълно с клиенти, а продавачите очакват и утре да е така. Риба за празника ще има, остава само да се заредим с добро настроение за да почетем деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ