5.1 C
Sofia
17:30 | 27 November 2022
НачалоРегионални новиниВарнаВарна - най-задлъжнялата община в България

Варна – най-задлъжнялата община в България

Общинските съветници на ДБ – Варна искат областният управител да сезира МФ за общинския дълг.

Общинските съветници на “Демократична България” във Варна ще поискат от областния управител да сезира Министерството на финансите и Сметната палата за законосъобразността на тегления заем от Община Варна, стана ясно на пресконференция на политическата формация днес.

Варна тегли над 37 млн. лв. заеми за инфраструктурни обекти и новите електробуси.

С новия дълг от около 40 млн. задълженията на Община – Варна стават 136 млн. лв. При неусвоени 40 млн. от тази година и изтеглени още 40 млн. това означава, че до местните избори през 2023 г ще се изхарчат 80 млн. дълг. Юристката Мария Ангелова от групата на демократите сподели, че се опасява, че след тегленето на нов кредит, по който не се знае точно какви ще са лихвите, ще се влезе в противоречие с чл. 32 на Закона за публичните финанси, според който годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка отделна година не може да надвишава 15 % от средногодишния размер на собствените приходи.

С този нов дълг Варна се превръща в най-задлъжнялата община на глава от населението в България. Притеснителното в случая , е че заемът се тегли точно когато лихвите са най-високи. Мария Ангелова припомни, че областна управа вече върна веднъж решението за теглене на кредит.

„Започваме регулярни прес конференции преди всяка сесия, защото можем да разчитаме само на гражданите. На практика останахме единствената опозиция на ГЕРБ и приятели. Затова преди всяка сесия ще разказваме на варненци какво се подготвя за тяхна сметка и ще ги каним на сесия. Пример за будна гражданска позиция бяха реакциите на деца , родители и треньори от баскетбола и плуването, които се пребориха за правата си след като нас не пожелаха да ни чуят . От днес ще разчитаме единствено на помощта на хората за да съхраним града си“, заяви Николай Капитанов.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ