-5.8 C
Sofia
9:13 | 06 February 2023
НачалоРегионални новиниВарнаВарна: Днес решават дали да обявят грипна епидемия

Варна: Днес решават дали да обявят грипна епидемия

Комисията за борба с грипа и ОРЗ във Варна ще се събере на заседание днес за да реши дали има необходимите предпоставки за обявяване на грипна епидемия в областта.

Заседанието е планирано да започне в 14 часа, а първи новини по темата се очакват след 14:30.

Миналият четвъртък комисията отново заседава и излезе с решение да не обяви епидемия. Като основание бе посочено, че заболеваемостта във Варна не е достигнала 200 на 10 хил. население.

Последните данни за областта обаче показват, че стойностите на показателя вече са 229 на 10 хил. население.

По време на комисията ще бъдат представени и анализирани данни за посещаемостта в учебните заведение, колко ученици и учители липсват.

По данни на РЗИ от миналата седмица заболелите ученици са били 20%, а общо отсъстващите поради заболяване учители и ученици – 14%.

“Прагът от 200 заболели на 10 000 е ориентировъчен. Решението за обявяването на грипна епидемия не може да се вземе само на база един фактор, че се е повишила заболеваемостта, отчитат се и много други показатели, които се наблюдават”, коментира директорът на РЗИ-Варна доц. Паунов.

Преди два дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че до края на седмицата е вероятно да бъде обявена грипна епидемия в няколко области, сред които и Варна.

Дали обаче това ще се случи е решение единствено на днешната комисия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ