19.6 C
Sofia
13:15 | 27 September 2022
НачалоРегионални новиниВарнаВарна: Водата поскъпва с 1.30 лева за кубик от 1 август

Варна: Водата поскъпва с 1.30 лева за кубик от 1 август

Предвиденото увеличение в бизнес плана на „ВиК-Варна“ ООД за 2022 г. е с 40% повече спрямо цената за 2021 г....

Варненци ще плащат 4.54 лв. за кубик вода от 1 август. Цената за битовите потребители ще скочи с 1.30 лева.

За увеличението водоснабдителното дружество в морската столица се бори още от миналата година. Спънка се оказва наложеният мораториум за увеличение на цените в началото на 2022-ра, който вече е отпаднал.

„Искахме да се покачи цената, тъй като сме регулирани за цената на водата, а токът е на свободния пазар. До оня ден средната цена на тока за деня ни е 707 лева. Сумата от 400 лева до 700 лева ни идва като загуба и няма откъде да ги покрием. Идването на водата от Камчия по гравитачен път не значи, че за нея не използваме ел. енергия. Идва до водоемите на града, но от тях се насочва към други обекти и за да се качи на нивата, на които е необходимо, използваме ел. енергия, която ни излиза много скъпо“, коментира пред Радио Варна шефът на ВиК – Варна Валентин Вълканов.
По думите му цената, която се плаща, е основно за доставянето на водата.

„Водоснабдяването няма да се подобрява и занапред, защото ние не можем да инвестираме достатъчно. Всички пари, които получаваме от населението, ги даваме за ток“, посочва още Вълканов.
През юни стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева категорично е възразила срещу увеличението на цената на водата, заложено в ценовите предложения на ВиК – Варна.

Предвиденото увеличение в бизнес плана на „ВиК-Варна“ ООД за 2022 г. е с 40% повече спрямо цената за 2021 г., т.е. от 3,251 лв. /с ДДС/ на 4,548 лв. /с ДДС/, като през 2026 г. цената на ВиК услугата се предвижда да скочи с 66% спрямо тази за 2021 г. – от 3,251 лв. /с ДДС/ на 5,398 лв. /с ДДС/.

Общественият защитник припомни и данните от Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2020 г., приет с решение на КЕВР от 30 септември 2021 г., съгласно които оценката на Комисията на 6 показателя за качество на „ВиК-Варна“ ООД, е „пълно неизпълнение“, а за показател „общи загуби на вода“ е „лошо“.

„Разходите за електрическа енергия в бизнес плановете са планирани по услуги и нива на напрежение на база средни цени на електрическа енергия в лв./МВтч за шестмесечие – от м. юли до м. декември 2021 г., т.е. включва и период, през който компаниите са били компенсирани, но това не е взето предвид или поне не става ясно. В тази връзка е и публичното изказване от 21.05.2022 г. на вицепремиера и министър на финансите, че покачването на цената на водата не е свързано с енергоизточниците, а с управлението на ВиК сектора, което следва да бъде внимателно преценено от КЕВР“, пише още в становището си омбудсмана.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ