13.5 C
Sofia
6:28 | 25 May 2022
НачалоРегионални новиниВарнаСпират уличното осветление на Варненски области, заради скъпия ток

Спират уличното осветление на Варненски области, заради скъпия ток

Живеещите там обаче недоволстват, че режимът е довел до увеличаване на катастрофите и на битовата престъпност в района.

Високите сметки за ток принуждават много общини да предприемат мерки, за да намалят разходите си. Сред тях е и община Аврен, в която 17 населени места останаха без улично осветление заради високите сметки за електроенергия.

Живеещите там обаче недоволстват, че режимът е довел до увеличаване на катастрофите и на битовата престъпност в района.

За да пести ток, кметът на Община Аврен решава да спре уличното осветление в 17 населени места. Казва, че през последните месеци сметките са станали непосилно високи.

Парите за улично осветление на Аврен са на привършване заради скъпия ток

“Ноемврийската фактура за ток от “Енерго Про” беше в размер на 49 000 лева, декемврийската ни сметка за ток е близо 60 000 лева. Тоест ние за 2 месеца трябва да платим толкова ток, колкото сме плащали за 6 месеца през 2020 година. Ние сме в невъзможност да се справим с тези сметки”, каза кметът на Община Аврен Емануил Манолов.

Община Аврен е една от най-големите във Варненска област, в нея живеят над 4 000 души. Хората са притеснени, че кражбите и инцидентите през тъмните часове на денонощието са се увеличили. Жителите на Община Аврен настояват осветление да има поне до 22.00 часа, за да могат спокойно да се приберат в домовете си.

“Опитахме да въведем временен режим, частичен. Обаче се оказа, че премахването на фотоклетките и заменянето им с часовници също ще оскъпи с близо 10 000 лева сметката”, каза кметът.

Той се надява, че след като бъде гласуван бюджетът за тази година, малките населени места да получат и адекватна помощ от страна на държавата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ