18.8 C
Sofia
3:52 | 07 July 2022
НачалоРегионални новиниМъртва риба в язовир край Варна

Мъртва риба в язовир край Варна

На мястото незабавно е изпратен екип от разследващи от ОД на МВР – Варна.

Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство за изясняване на случай с голямо количество мъртва риба в язовир край Аксаково.

Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство за престъпление по чл. 239, ал. 2 от НК, касаещ нарушение или допускане извършването на нарушение на правилата, установени със специален закон за запазване на рибата и другите водни организми и за правилното развитие на риборазвъждането в страната.

Досъдебното производство е започнато на 25 март 2022 г. във връзка с получен сигнал от концесионера на язовир, намиращ се край град Аксаково, за това, че е констатирано голямо количество мъртва риба във водоема.

На мястото незабавно е изпратен екип от разследващи от ОД на МВР – Варна. Уведомени са РИОСВ – Варна и ИАРА – Варна, които вземат участие в изясняването на случая според компетенциите си.

Работата по досъдебното производство продължава под ръководството и надзора на Варненската районна прокуратура. Назначени са множество експертизи.

По-рано днес стана БНР съобщи, че фекални води са причинили масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно. Водите са изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово. Свинекомплексът е стопанисван от фирмата „Агросип“, които са казали, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е причинило екологичната катастрофа.

Следващите дни предстои повишаване на температурата и ситуацията ще се усложни, съобщи Дилян Иванов – представител на арендатора на язовира.

Вчера ,25 март в РИОСВ-Варна, по „Зелен телефон” е постъпил сигнал за замърсване на водите на язовир „Засмяно” с торове от свинекомплекса в с. Любен Каравелово, общ. Аксаково. Дейностите на провереният обект- инсталация за интензивно отглеждане на свине, се извършват съгласно издадено комплексно разрешително от Изпълнителна агенция по околна среда. Производствените отпадъчни води се отвеждат в 5 броя специализирани съоръжения- торохранилища, които са каскадно разположени, на принципа на скачени съдове, свързани помежду си с тръбопроводни връзки. При проведен разговор с присъстващият на проверката заместник ръководител на свинекомплекса е установено, че по- рано същият ден (около 12 ч.) е възникнала аварийна ситуация, касаеща разлив на отпадъчни води от торохранилище №2 поради запушване на тръбата към торохранилище №3. Били са предприети са незабавни действия по почистване на запушеният участък от тръбата и отстраняване на аварията. В хода на проверката не е взета водна проба от отпадъчни води след торохранилищата, тъй като е нямало изтичане по време на същата.

При проверката е извършен оглед и на опашката на язовир „Засмяно”, при който е установено наличие на умряла риба от вида бял и пъстър толстолоб, шаран, бял амур, таранка.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ