Monday, April 5, 2021
НачалоКриминалниРАВНОСМЕТКАТА: Четирима задържани и двама под домашен арест след акцията на „Дондуков“...

РАВНОСМЕТКАТА: Четирима задържани и двама под домашен арест след акцията на „Дондуков“ 2

Четирима души са задържани след претърсванията в президентството вчера сутрин. Това става ясно от прессъобщенията на Прокуратурата и на Военно-окръжната прокуратура.

 

В ареста са двама съветници на държавния глава, посочени само с инициалите им – П.У. и И.М., бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ – М.К., както и бизнесмен с инициалите П.Б.

Става въпрос за съветника на президента – Пламен Узунов, секретаря – Илия Милушев, както и бизнесмена Пламен Бобоков.

От пресцентъра на Прокуратурата съобщават, че след получено разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания и изземвания на два адреса в София и Пловдив.

В София се претърсва в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Изземват се документи и книжа, както и компютърни конфигурации.

Две лица – П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР, съобщават още от ПРБ.

 

Разследването е за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.

От Военно-окръжната прокуратура съобщават, че военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийския военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство за разгласяване на държавна тайна.

 

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в кабинета на секретар на президента.

Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апаратът има информация, касаеща Държавна агенция „Технически операции”.

 

Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

 

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

По-рано стана ясно, че на двама висши служители на администрацията на президента е отнет достъпът до квалифицирана информация. По непотвърдена информация става въпрос за съветника на президента – Пламен Узунов, както и за секретаря Илия Милушев.

 

От президентството пък заявиха, че Прокуратурата дълги повече информация на обществото за претърсванията.

 

„Действията са по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние”, обясни още сутринта главният прокурор Иван Гешев от Габрово.

 

„По едно от делата на Военно-окръжната прокуратура, съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита на квалифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса”, каза Гешев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ