Saturday, September 25, 2021
НачалоНовини от светаПротестите в САЩ: основна тема в западния печат

Протестите в САЩ: основна тема в западния печат

“От Атланта до Ню Йорк до Албъкърки градовете променят полицейските си управления” е заглавието на в. “Ню Йорк таймс”.

Подложени на растящ натиск от демонстранти, възмутени от убийствата на афроамериканци от полицията, официални лица в редица градове на САЩ обявиха съществени полицейски реформи, което внесе допълнителна енергия в протестното движение срещу системния расизъм, пише изданието, предава БТА.

Началникът на полицията на Ню Йорк Дърмът Шей обяви, че разпуска специализираното звено за борба с тежката престъпност, наброяващо стотици полицаи в цивилно облекло, което е било замесено в някои от най-знакови случаи на полицейска стрелба в града.

Генералният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обяви редица препоръчителни мерки за полицията в щата, включващи забрана на задушаващи техники, изискване полицаите да се намесват, когато техни колеги употребяват прекомерна сила и забрана на полицаите да стрелят по или от движещи се превозни средства с редки изключения.

В Албъкърки, щата Ню Мексико, политически лидери казаха, че градската управа ще пренасочи пари от потъналото си в скандали полицейско управление към създаването на нов отдел на сигурност на общността, който вероятно ще реагира на сигнали за бездомници, наркомани и душевноболни хора.

А броени дни, след като чернокож мъж беше застрелян от бял полицай в Атланта, кметицата на града Кейша Ланс Ботъмс издаде поредица заповеди за реформа на условията за употреба на сила от полицията. Това стана малко след оставката на белия началник на полицията на Атланта и уволнението на полицая, която застреля чернокожия мъж.

Тези съобщения за полицейски реформи идват след няколко седмици протести и размирици след убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис. Някои протестиращи срещу смъртта на Флойд продължават да настояват полицейските управления да бъдат разпуснати или бюджетите им да се съкратят, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

“Тръмп се готви да разкрие предложения за полицейски реформи, които не задоволяват исканията на активистите”, гласи заглавието на в. “Вашингтон пост”.

Президентът Тръмп планира днес да обяви изпълнителни мерки, които ще осигурят допълнителни федерални финансови стимули за местни полицейски управления, които подобряват обучението на служителите си за употреба на сила и ще подобрят националната база данни за следене на неправомерно поведение на полицаи, пише изданието.

Изпълнителната заповед на Тръмп е плод на сътрудничество с представители на правоохранителните органи и семейства на убити от полицията заподозрени и има за цел да отговори на масовите протести срещу полицейското насилие, които разтърсват американски градове. Макар и президентът да описа мерките си като “доста обхватни”, се очаква те да са под нивото на реформите, за които настояват активистите от “Животите на чернокожите имат значение” и други групи за социална справедливост, като съществено съкращаване на финансирането на полицейските управления и пренасочването на парите към социални програми, отбелязва “Вашингтон пост”.

Десетки хиляди души демонстрираха в САЩ в неделя за правата на чернокожите транссексуални хора – една група, която е особено застрашена от насилие и убийство, пише в. “Гардиън”.

Демонстрациите се състояха в редица градове, сред които Ню Йорк, Чикаго, Сан Антонио и Бостън.

 

                           Източник: https://www.24chasa.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ