Monday, November 8, 2021
НачалоПолитикаИЗБОРИ 2021Проф. Благовест Белев от “Продължаваме промяната” с визия за по-качествено образование (ВИДЕО)

Проф. Благовест Белев от “Продължаваме промяната” с визия за по-качествено образование (ВИДЕО)

Къде се коренят проблемите в просветната дейност, според него и как могат да бъдат решени?

Къде се коренят проблемите в просветната дейност, според него и как могат да бъдат решени?


Проф. Благовест Белев е кандидат-депутат от листата на “Продължаваме промяната” за град Варна. На 58 години е, през 1987 г е завършил Висшето военно-морско училище “Н.Й.Вапцаров” и кариерата му след това е свързана с морето и корабоплаването. От 1991 г е преподавател във ВВМУ и по настоящем е професор в катедра “Корабоводене”. Наред с това е научен секретар на факултет “Навигационен”. Притежава Сертификат за капитан далечно плаване и е заемал различни длъжности в български и чуждестранни корабоплавателни компании. Владее английски и руски език.
Неговата мисия в “Продължаваме промяната” е образованието, защото само чрез просвещение могат да се творят успешни промени.
Според проф. Белев проблемите в българската образователна система се коренят в начина на нейното финансиране. Принципът “парите следват ученика/студента” е дълбоко погрешен.
Как може да се промени това?


Няколко са конкретните стъпки, които посочва проф. Белев:
• Финансирането на основните и средните училища трябва да става, не според броя на учениците, а според постигнатите резултати, които да се удостоверяват чрез националното оценяване.
• На държавно ниво трябва да се определят приоритетни специалности от професионалното и висшето образование и да се насочи общественият ресурс към учебните заведения, които предлагат такова обучение. По този начин ще се отсеят неперспективните специалности и ще се спре процесът на създаване на “изучени безработни”.
• По отношение на висшето образование държавата трябва да изпълнява само контролни функции на изхода, т.е. процесът на прием и обучение да бъде оставен на университетите. Така се гарантира тяхната автономност. Ако все пак се налага да се използва обществен ресурс във висшето образование, то неговото предоставяне да става, според мястото на даден университет в световната рейтингова система, а не според броя на приетите студенти.
• Необходимо е, МОН да работи в тясно сътрудничество с работодателските и браншовите организации и така да определя приоритетните направления на професионалното образование. Трябва средното и висшето образование да следват националната трудова доктрина, която да се основава на анализи и предвиждания на трудовия пазар.
• Трябва да се създаде система за бърза и качествена преквалификация от професии със затихващи функции към професии, които се развиват и такива, от които трудовия пазар изпитва нужда.
• Образователните институции трябва постепенно да се превърнат в научно-изследователски центрове.
Според проф. Белев настоящето законодателство е много добра основа за осъществяване на изброените по-горе промени. Реформата в образованието трябва да бъде твърда и незабавна.

ПП “Продължаваме промянта” – номер 25 в бюлетината за депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ