събота, ноември 28, 2020
Начало Новини от България Приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Парламентарните комисии по труда и социалната политика и по бюджет и финанси приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Основната цел на проектобюджета на Държавното обществен осигуряване за следващата година е да защити доходите на осигурените и пенсионерите в условията на тежка икономическа несигурност, като това да не се случва като компрометираме финансовата стабилност на системата, както и за сметка на скоростта, с която българската икономика се възстановява в шока от COVID пандемията, заяви заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при представянето на законопроекта.

Тя посочи, че затова не е предвидено увеличение на осигурителните вноски , запазва се размерът на максималния осигурителен доход. Отразени са поетите в управленската програма на правителството ангажименти за по-висока минимална работна заплата и за по-висок минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се.

В резултат общият размер на приходите нараства с близо 744 млн. лева, като в сравнение с 2020 година се очаква ръст на приходите с близо 9,6 процента. Изпълнението на ангажиментите към възрастните хора стои в сърцевината на заложената в проектобюджета амбициозна програма по разходи. Увеличението на разходите се дължи на мерките за пенсиите, сред които заложеното увеличение от 1 януари 2021 г. на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева месечно (увеличение с 20 на сто). От 1 януари 2021 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1200 лев на 1440 лв. (увеличение с 20 на сто).

Предвижда се от 1 юли 2021 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се осъвременяват с 5 процента. През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв. В проектобюджета е заложено минималният дневен размер на обезщетението за безработица да е 12 лв., а максималният дневен размер да се запази в размер на 74,29 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст – 380 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.; Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв.; Запазва се максималният осигурителен доход за всички осигурени на 3 000 лв.; 300 милиона лева са предвидени за мярката 60/40.

Светлана Ангелова от ГЕРБ съобщи, че от парламентарната група на ГЕРБ ще предложат промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която пенсиите на бивши военни и полицаи, които са се възползвали от ранното пенсиониране, да бъдат преизчислени и да се вдигнат от 1 септември 2021, а не от 1 януари 2022 година. Изчислението на намалението на първата пенсия ще е за тези, които ще имат и втора пенсия от частните фондове.

Калин Поповски от “Обединени патриоти” каза, че групата подкрепя бюджета, като, по думите му основната разлика с бюджета от миналата година е по-големия трансфер от националния бюджет, което се прави с цел да се подпомогнат хората с най-ниски доходи в пандемията. Весела Лечева от БСП каза, че групата няма да подкрепи бюджета, защото принципите на осигурителната система се опорочават със заложените мерки и се буди недоверие у гражданите да участват в нея. Увеличението на пенсиите е несправедливо и не решава проблема между старите и новите пенсии, смятат от БСП. Георги Гьоков определи бюджетите на държавата и на ДОО като безразсъдни, защото според него правителството раздава пари като за последно и без мисъл за бъдещето, на принципа “след мен и потоп”.

“Някои десни стратези се опитаха да нарекат бюджета ляв и социален, но в безразборното и безефективно раздаване на пари няма нищо ляво и социално и дори бившите министри на Борисов го определят като предизборен и разочароващ”, заяви Гьоков. В приходната част най-възмутително е, че размерът на максималния осигурителен доход остава 3000 лева, традиция е да се облагодетелстват високодоходните групи, неадекватна е и разходната част , която показва, че няма радост за майките, за безработните , за пенсионерите, защото няма преизчисляване на пенсиите, допълни народният представител. Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” също разкритикува параметрите на бюджета за максималния осигурителен доход, майчинството и обезщетението за безработица, както и това, че се правят предложения, необсъдени със социалните партньори, с които се покриват недъзите на частните пенсионни фондове.

източник: Дарик
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!