14 C
София
14:57 | 24 октомври 2020
Начало Регионални новини Варна Предлагат въвеждането на нови билети за градския транспорт във Варна

Предлагат въвеждането на нови билети за градския транспорт във Варна

Освен билета от 1 лев, ще има и билети за 1,50, 1,80 и 4 лева за различен период от време

В обществения градски транспорт във Варна ще бъдат въведени нови билети и иновативни начини за закупуването и заплащането им. Това става ясно от предложение на кмета на Варна Иван Портних за нова Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Община Варна.

Наред с досегашния билет от 1.00 лев, който осигурява 60 минути пътуване с неограничен брой прекачвания, ще се предлагат билети за 1,50 и 1,80 лева за съответно 90 и 120 минути пътуване, също с неограничен брой прекачвания. Предвижда се и целодневен билет от 4,00 лева.

Билетите ще се два вида – на хартиен носител, от машините за продажба, и електронни, закупени от сайт или мобилно приложение.  Въвежда се и електронна предплатена карта за пътуване на цена от 10 лева, която ще осигурява 11 часа возене с градските автобуси и тролеи. Картата ще може да се зарежда с различна сума, като на всеки 10 лева се получава бонус от едно пътуване в рамките на час.

Посочени са и условията, при които може да се пътува. Така например всеки пътник с редовен билет има право да носи със себе си безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сбора на трите измерения за всеки от тях не надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет. За всяка единица багаж, подлежаща на таксуване, но не таксувана, пътникът закупува билет за нередовен пътник, който пък струва 30 лева. Освен това багажът не трябва да представлява опасност и да се слага на седалките. Детските колички ще се таксуват, ако са без дете в тях. Същото се отнася и за количките за хора с увреждания.

Безплатно в градските автобуси и тролеи могат да се качват ски, скейтборд, шейна или детски велосипед с дължина до 120 см. Живи животните са позволени, освен ако не са в клетка. Домашните любимци пътуват безплатно, но трябва да са в клетка с размерите, допустими за ръчен багаж.

Сред нещата, които ще са забранени в обществения транспорт във Варна, е да се пуши, включително електронни цигари, и консумирането на храни и алкохолни напитки. Забранено е да се проси и събират дарения, както и извършване на търговска, рекламна и пропагандна дейност. Забранява се свиренето на музикални инструменти, използването на високоговорители, слушането на силна музика и нарушаване на спокойствието на останалите пътници.

В превозните средства не се допускат лица в нехигиеничен вид или заразно болни, както и такива, които са под влиянието на алкохол или друго упойващо вещество. За всички тези нарушения ще се налага глоба от 50 лева, а пътникът ще се сваля от превозното средство.

За подобряване на сигурността и безопасността на пътниците, в превозните средства и на спирките ще има системи за видеоконтрол, се посочва още в проектодокумента.

Въвеждането на нови по вид превозни документи за пътуване с обществения градски транспорт е вследствие на въведената автоматизирана билетна система и необходимост от въвеждане на обществени отношения, свързани с ползването на обществения градски транспорт. В резултат от прилагане на новата уредба се очаква повишаване използването на обществения транспорт на Община Варна, се посочва в мотивите за въвеждане на новата общинска наредба, която трябва да замени сега действащата такава.

Проектодокументът е публикуван в Портала за обществени консултации. Очаква се да влезе за гласуване в комисиите на Общинския съвет най-рано в края на този месец или началото на следващия.

По публикацията работи Снежина Раева

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

МС одобри промени в данъчното законодателство, какви са те

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД ЗДДС). Проектът е изготвен във връзка с...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!