вторник, декември 1, 2020
Начало Регионални новини Варна Преди и сега: Шест години от потопа в кв. “Аспарухово”

Преди и сега: Шест години от потопа в кв. “Аспарухово”

На днешния ден се навършват 6 години от потопа във варненския квартал „Аспарухово”, който отне живота на 13 души, сред които и деца

Мощен валеж доведе до приливна вълна, на пътя на която се оказаха построени в дерето къщи в ромската махала, а и извън нея.

„Аспарухово” се възстанови след потопа с помощта и на стотици доброволци, с големи сърца, които помогнаха при разчистването на потъналия в тиня квартал.

Инженерно хидроложко проучване на бедствието показва, че в наводнената част на кв. Аспарухово са се събирали водите от двата малки водосбора, които ограждат квартала. Това не са дерета, а две малки рекички, които през последните години са били пресъхнали поради сушата. В дните преди наводнението в областта има регистрирани валежи от 15.06, 16.06, 17.06. В резултат на падналите валежи, повърхностния слой на почвата е овлажнен.

Последващите валежи на 18.06 и 19.06 и тяхната голяма интензивност в определени часове, са допринесли за бързото формиране на големи количества водни маси и отнасяне на повърхностния почвен слой. В резултат се е получило отнасяне на част от растителната повърхност и са се образували кални наноси от пясък и глина. Наводнението е от типа на така наречените поройни наводнения, които се формират много бързо и са в резултат на интензивни валежи които падат на много малка територия за много кратко време.

За значителните размери на наводнението е допринесло и подприщванията на водните потоци от дерета и улици, които също давам своя принос за значително нарастване на водните количества. Намалена е пропускателна способност от застрояването в деретата и на изхода на деретата.

Жертвите и материалните щети от бедствието са щели да бъдат значително по-малки, ако в коритото на Западното дере не са били изградени къщи, категорични са експертите. Такива сгради с голяма плътност на застрояването са разположени на ул. „Горна студена” в ромската махала, като само в една от тях загинаха 8 души. В същото време обаче тези къщи са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. Така са предотвратили още жертви и по-големи щети.

След това започва и дългото възстановяване. Над 20 млн. лв. са вложени за обновяване на квартала.  Парите са от фонд „Солидарност“, оперативна програма „Региони в растеж“ и от местния бюджет.

Възстановяването на огромните щети е отнело 2-3 години. Веднага след трагедията е започната работа по реконструкцията на източния и западния охранителен канал. Коритата им са бетонирани, а проводимостта – осигурена. Възстановени бяха мостовите съоръжения на бул. „1 май“ и ул. „Орел“, както и плажните ивици. Кварталът е почти напълно обновен, още повече, че бил винаги приоритет за общината. Благоустрояването на кв. „Аспарухово“ все още продължава.

С две думи природен феномен, съчетан с незаконно строителство, са довели до злощастното бедствие, което все още ни напомня за себе си с кадрите, запечатани от потърпевши.

Нашият фоторепортер направи разходка из улиците, по които потопът със своята разрушителна мощ помиташе всичко след себе си…. преди и сега, за някой отдавна забравено, за други нещо, което никога не може да бъде изтрито от съзнанието им.

                               снимка и инфо: нова варна
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!