неделя, март 7, 2021
Начало Политика ИЗБОРИ 2021 Политиците не бивало да пипат Изборния кодекс

Политиците не бивало да пипат Изборния кодекс

“Предложенията за промени, свързани с предстоящите избори, не целят да защитят здравето и живота на хората, а да накарат колкото се може по-малко хора да отидат да гласуват, а това е страшно”.

Това заяви проф. д-р Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, във връзка с одобрените от пpaвнaтa ĸoмиcия пpoмeни, свързани с предстоящия вoт, които управляващите предложиха да бъдат направени през Закона за извънpeднoтo пoлoжeниe.

Проф. Калинов подчерта, че на ЦИК ѝ се вменява да се съобразява със закон, който е с изтекъл срок на действие.

- Реклама -

“Законът за извънpeднoтo пoлoжeниe беше валиден до средата на април 2020-а година. Той е с изтекъл срок”, подчерта той.

Според него няма реални противоепидемични мерки в тези предложения, те показват, че целта е да не се гласува масово.

“На политиците не бива да се дава да променят и да пипат Изборния кодекс. Трябва по някакъв начин да се търси друго решение – да нямат право да пипат тази материя, даже да си помислят да пипат. Това е кодекс, не може кодекс да се променя със закон”, категоричен е Калинов.

Бившият член на Централната избирателна комисия обясни, че според Изборния кодекс ЦИК е длъжна да организира изборите, а защитата на населението от епидемията не е в компетенциите ѝ.

По думите на проф. Красимир Калинов на предстоящия вот ще има много ниска избирателна активност, което ще бъде в полза на няколко партии. Той посочи, че освен коронавируса и липсата на избор за кога да се гласува ще е причината за малкия брой избиратели, които ще излязат да гласуват на 4 април.

“Машините, с които ще се гласува, са стара и много лесно манипулируема технология, която не отговаря на съвременните стандарти. Другият проблем ще е с вписването на резултатите в протоколите – разписките ще се броят ли, или само от паметта на машината ще се взема резултатът. А какво става, ако има разминаване между двете? Все въпроси, които остават без отговор”, подчерта проф. Калинов.

Той изказа мнение, че за въвеждане на активна регистрация ще трябва да се промени Конституцията, защото не може чрез активна регистрация да се лишават хора от право на глас, което е конституционно право.

Според него т.нар. мъртви души предопределят невъзможността да се гласува от чужбина по пощата. 

“Манипулациите, които тогава могат да се случат, ще бъдат такива, че сегашните манипулации, които се правят, ще ни се сторят като детска играчка”, допълни той.

Разгледайте цялата ни категория ПОЛЕЗНО – ТУК

ЛЮБОПИТНО – ТУК

ГОДИШЕН ХОРОСКОП

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!