Thursday, July 22, 2021
Начало Политика АНАЛИЗ Политическата есен - протести, напрежение и нови играчи. Какво още ни очаква?

Политическата есен – протести, напрежение и нови играчи. Какво още ни очаква?

Предстои тежка есен, а след това и тежка зима, които изискват взимането на тежки и адекватни решения единствено и само в името на народа

 

Лятото приключи, а с края му започва и активният политически сезон и най-важният период за държавата преди края на годината. Есента е време за отчети, планиране на бюджети и важни политически решения за бъдещето. В година, белязана с тежките икономически последици от световната пандемия от коронавирус, есенният период се превръща в още по-важен за страната ни.

На фона на този критичен за държавата момент, в който трябва да се вземат важни решения с траен ефект върху бъдещето на България, страната ни се тресе от протести и скандали. Въпреки трайното затихване на протеста срещу властта в центъра на столицата, той все още го има, начело с “Отровното трио”. Неговите искания са колкото конкретни, толкова и неясни. От една страна се искат конкретни неща- оставка на правителството и главния прокурор, от друга така и не стана ясно каква алтернатива предлагат.

Точно това е и причината много от протестиращите да се замислят и да се отдръпнат от протестите, а те да стават все по-малобройни. Няма ясна перспектива, няма план за бъдещето, няма конкретни цели, освен оставката. Сякаш оставката е крайната цел на техния протест, но това никога не може да бъде крайна цел. Оставката е заявка за ново начало и промяна. Оставката трябва да идва с алтернатива. Каква е алтернативата, която предлагат от “отровното трио”? Имат ли такава изобщо или планът им приключва с подаването на оставка?

Вместо лидерите на протеста, социолозите ни показват каква е алтернативата. Тя е в лицето на БСП, ДПС, Слави Трифонов, Мая Манолова и Демократична България. Една на пръв поглед несъвместима комбинация в политическия спектър. На второ четене, можем всичко да очаваме в името на властта.

Политическата есен ни представи и най-сериозният досега опит за разцепване на водещата партия ГЕРБ- учредяването на “Републиканци за България” на бившия втори в партията на Борисов- Цветан Цветанов. Наричаният в миналото от самия Борисов “изборджия” даде заявка да отмъкне половината от гласовете на ГЕРБ. Дали смелата прогноза ще се сбъде, предстои да видим. При всички случаи партията на Цветанов ще е добре дошла за двете най-големи опозиционни партии БСП и ДПС, които от времето на кабинета “Орешарски” не са влизали във властта. Властовите шансове на Нинова, Карадайъ и компания само ще се увеличат от едно евентуално разцепване на ГЕРБ на предстоящи избори.

В свое лице управляващите от ГЕРБ със сигурност не са перфектни. Партията на Бойко Борисов бе замесена в редица скандали през последната година, като се започне от “Апартаментгейт” и се стигне до неуместни изказвания на техни представители. Това се отрази и на техния имидж и стабилност. Бойко Борисов влезе в ролята на пожарникар, който се опитваше всячески да гаси малките пожари в партийния му двор. Най-големият сред които беше участието именно на Цветан Цветанов в скандала с апартаментите. Тогава Борисов взе тежкото решение да се раздели с най-доверения си човек.

Плодовете на това решение почват да се виждат днес, когато Цветанов се завръща в политиката, заедно с редица други бивши партийци на ГЕРБ, които поради една или друга причина са отстранени от партията.

Въпреки скандалите сред управляващите, няма как да се подминат и успехите през годината. На първо място това е справянето със световната пандемия. България, въпреки силната си звисимост от европейската икономика, съумя да се запази до голяма степен без сериозни последствия след карантината. Редицата социални мерки за подпомагане на пострадалите от пандемията доведоха до временна сигурност и успокоение сред голяма част от гражданите. Въпреки регулярните критики от опозицията за кризисните политики, МВФ даде висока положителна оценка за българската финансова стабилност. И тази висока оценка идва на фона на разбити световни икономики и невиждана рецесия във всяка една страна в света.

Всичко това би било една добра равносметка и “хепиенд”, ако кризата с коронавируса беше приключила. Да, но не. Ситуацията все още е извън контрол и е все така непредвидима. Тепърва тези, който управляват страната трябва да се нагърбват с тежката задача да запазят здравето и финансовото спокойствие на гражданите. Сега повече от всякога е необходима предвидимост, последователност и приемственост в управлението на страната.

До Нова година страната трябва да има ясен кризисен план за следващата 2021 г., в която тепърва ще се усещат последиците от “корона-кризата”. Подобен план няма как да се изготви от служебно правителство, чиято основна задача би била организирането на избори. Рискът със служебното правителсто  би бил логичен, ако мандатът на сегашното правителство бе по средата си. Когато обаче остават броени месеци до редовни парламентарни избори, а пандемията ни диша във врата, това би бил един ненужен и непремерен експеримент без ясни последици.

Та, какво ни вещае политическата есен? Още протести, напрежение, скандали, амбиции и хаос, а потърпевшите ще бъдем всички ние. Острата политическа реторика, която си поставя за цел единствено и само достигане до овластяване, никога не води до нищо добро за обикновенните граждани. Предстои тежка есен, а след това и тежка зима, които изискват взимането на тежки решения единствено и само в името на народа.

източник: информо, автор: Кристиан Луканов

7 КОМЕНТАРИ

  1. I’d like to thank you for the efforts you have put
    in penning this website. I really hope to see the same high-grade blog posts by you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get
    my very own website now 😉

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ