неделя, декември 6, 2020
Начало Политика Пламен Узунов не помни откъде получил непубликуваното решение на ВАС

Пламен Узунов не помни откъде получил непубликуваното решение на ВАС

„Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени – никога и по никакъв повод не съм взимал, не ми е предлагана облага“ – това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV съветникът на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, когото прокуратурата проверява за търговия с влияние заради връзки с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и русенския прокурор Николай Николов.

В петък Узунов беше разпитван, а две негови жилища – обискирани, заради което от президентството излязоха с изявление, в което призоваха прокуратурата да обясни на базата на какви доказателства извършва това.

В отговор днес държавното обвинение разпространи скрийншотове на съобщения между Бобоков и „Prezident-Pl. Uzunov“, които касаят три отделни случая, за които двамата обменят информация през 2019 година – за руснак, който иска гражданство, за българин с либийско гражданство, чиито криминални регистрации трябва да бъдат заличени, и за собствеността на два автомобила „Майбах“.

Узунов обаче беше категоричен, че към момента е свидетел, а не обвиняем, държи името му да бъде изчистено и посочи, че прокуратурата е разпространила собствена интерпретация на неговите показания.

„Доброволно заявих, че ще окажа пълно съдействие, предадох мобилния си телефон. Уведомиха ме, че трябва да отидем до дома ми, за да извършат проверка и претърсвания. С голямо учудване установих, че там, където живея има полицейски бус, автопатрул и два мотора, а навън беше пълно с полиция. Съжалих следователя, защото му се наложи да ги отпрати, а в този момент започнаха да прииждат медии“, изтъкна той.

 

И добави:

 

„Разликата между свидетеля и обвиняемия е, че обвиняемият има повече права – да не дава обяснение, има право на защитник. Свидетелят трябва да се яви, трябва да разясни. Възможно е прокуратурата да прецени и да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения и съм спокоен“.

 

Секретарят на Румен Радев добави, че от дома му са иззети стар мобилен телефон и една флаш памет. По думите му дори не знае какво има на преносимият хардуер, защото била останала в дрехите му.

„Аз не бях готов да отговарям на въпроси, защото не знаех, че прокуратурата е разпространила такава „интерпретация“ на чатовете“, каза още Узунов.

Той отрече да се е занимавал по случай за руски гражданин за придобиване на българско гражданство, каквито данни имаше в разпространената кореспонденция от прокуратурата.

„Нека прокуратурата да покаже какви ангажименти съм поел и какво съм изпълнил. Това, че някой ми е изпратил някаква бланка – знаете ли колко неща ми изпращат? Не съм поемал ангажименти към никого за подобно нещо, а и нямам власт да го направя, това е абсурдно!“, заяви Узунов.

И обяви, че целта е да се навреди на президента Румен Радев, а той е използван за средство. С държавния глава обсъждали казуса и все още не е загубил неговото доверие.

Той коментира и изнесената информация, за решението на Върховния административен съд за освобождаването на чужд танкер от пристанище Бургас, което още не е било подписано и публикувано, но го е притежавал и изпратил на Бобоков.

В края на 2018 г. е назряваше дипломатически скандал за противозаконно отнемане на либийски танкер под името BADR в български териториални води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Още тогава беше сформиран екип, който да проучи случая, за да предотвратим скандал и обявяването на България за пиратска държава“, разказа Узунов.

По думите му той е бил част от този екип и е контактувал с различни хора по казуса. Узунов призна, че в този момент е контактувал с бизнесмени, които имат български интереси в Либия.

„В цялата организационна дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил“, уточни той и добави, че няма познати магистрати във ВАС.

Той коментира, че обвинение за търговия с влияние се доказва трудно, но не разчита на прокуратурата. И разказа, че познава само Пламен Бобоков, но не и неговия брат.

„Контактувал съм с него през годините, налагало го е служебната ми дейност. Във всяка една делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента – моята длъжностна характеристика изисква да извърша проверка на фирмите и лицата. Ако има съмнителни, те трябва да бъдат спрени и да не пътуват с президента. При него подобно нещо не съм установявал“, каза Узунов и допълни, че това е причината да осъществят контакт.

Секретарят на президента каза още, че изпитва уважение към Пламен Бобоков, защото е интелигентен човек, но уточни че не знае много за личния му живот, въпреки че са приятели.

Узунов обяви, че не познава прокурора Николай Николов от Русе, за който Пламен Бобоков призна, че е „ходатайствал“, за да бъде назначен за градски прокурор. Той добави, че никой не го е молил да лобира за него, както и че той няма компетенции и власт за подобно назначение.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ГО ЗАЩИТИ И ОБВИНИ ПРОКУРАТУРАТА

„Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения“, обявиха от прессекретариата на президента в отговор на Прокуратурата, която поиска всички материали, свързани с комуникацията между секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

В отговор на журналистически въпроси прессекретариатът информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента.

Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация.

Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери.

 

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!