Saturday, June 12, 2021
НачалоРегионални новиниСофияПървата (от десетилетия) нова градска тоалетна ще заработи в София

Първата (от десетилетия) нова градска тоалетна ще заработи в София

Нова обществена тоалетна в София, вероятно първата за последните 30 години, предстои скоро да бъде отворена. Тя е в градинката “Кристал” и е модулна, самопочистваща се, се разбра от писмен отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане от общинския съветник Симеон Ставрев от “Демократична България”.

 

Столичната община вече е провела 72-часови изпитвания на ВиК мрежата и електрозахранването на обекта. Подписан е и договор за продажба на електроенергия от “ЧЕЗ Електро България”АД. Сега стопанисването на съоръжението е предадено на район “Средец”.

“Тоалетната все още не може да работи законно, защото няма Акт 16, поради прекратените от Столичната община ремонтни дейности в Зона 4. Въпреки това сме задействали прехвърлянето на партидата за доставка на електроенергия на името на район “Средец” и очакваме до дни това да е
факт. Тогава ще потърсим вариант да я въведем в експлоатация максимално бързо”, заявиха от район “Средец” за “Дневник”.

Големият ремонт на Зона 4 включва площад “Св.Александър Невски” и прилежащите пространства, както и градината “Кристал”. Той е на обща стойност 21.4 млн.лева и започна през юни 2018 г, но все още не е приключил. Главният архитект на София Здравко Здравков разпореди строително-ремонтните работи да се извършат на етапи, като обновяването на градината беше в първия етап, който приключи през август м.г. Изграждането на новата тоалетна, макар и в същата градина, откъм ул. “Шести септември”, беше оставено за втория етап. Неотдавна Столичната община прекрати договора с фирмата-изпълнител “ПСТ груп” и предстои процедура за избор на нов.

Ремонтираното WC в градинката “Св.Седмочисленици” още не работи
Друга обществена тоалетна, която по документи би трябвало да е изцяло обновена и да работи, е в градинката “Св.Седмочисленици”. Тя беше част от другия голям ремонт в центъра – на ул.”Граф Игнатиев” и прилежащите площади “Славейков” и “Гарибалди”, на обща стойност 24 млн.лева.

Обществената тоалетна обаче е заключена и ръждясалите решетки подсказват, че обновлението не се е състояло до край. Тя също се управлява от администрацията на район “Средец” и след конкурс е дадена под наем на фирма от декември миналата година.

“Съставили сме няколко констативни протокола, че тоалетната в градинката “Св. Седмочисленици” не работи. Проведени са разговори с фирмата наемател и в зависимост от реакцията им до дни ще е ясно дали ще продължим отношенията си”, заявиха от районната администрация.

Повечето градски тоалетни са отдавна приватизирани

Общо 38 градски тоалетни, общинска собственост, е имало до 2002 г. След това започва разпродажбата им като до 2009 г. Столичната община е получила общо 662 хиляди лева за тях. Средната продажна цена на тоалетна е варирала между 20 хиляди и 40 хиляди лева.

 

В приватизационните договори общината изрично е включила клауза “запазване на дейността за срок от 10 години”. Неспазването й е донесло солени глоби на собствениците им, наложени от Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), но въпреки това те са предпочели да не влагат средства за “запазване на дейността” и ги държат затворени.

 

Предполагаемият мотив е, че приватизаторите на градски тоалетни чакат да изтече 10-годишния срок (за повечето вече е изтекъл) и след това ще опитат да променят предназначението им – за кафенета, магазини или дори за офиси на банкови клонове. Тяхното местоположение е много ценно – в градинката около Докторския паметник , в парка на НДК, в парка “Заимов”…

 

Ще стане ли културен и билетен център тоалетната до НДК

 

Изоставената и досега градска тоалетна в парка на НДК, до бул.”Фритьоф Нансен”, е купена за 85 хиляди лева от “Младежка организация “Ялта”. Нейният съсобственик Димитър Илиев обясни миналата есен пред “Дневник”, че обмисля на мястото, освен нова тоалетна, да изгради културен център с изложбено пространство и каса за продажба на билети за концерти и спектакли. За това трябва да получи разрешение от главния архитект на София, което очевидно още не се е случило.

Друга градска тоалетна с безценна локация – в градинката около Докторския паметник, е продадена от общината през 2009 г. В подробния устройствен план мястото е със статут “За КОО и озеленяване”, което значи за комплексно обществено обслужване. Това позволява предназначението на тоалетната да се промени за кафене, магазин или ателие… В момента тя е заключена, а наблизо е поставена химическа тоалетна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ