От Германия потърсиха български лекари за отравянето на Навални

38
Навални, критикът на Путин
снимка: интернет

Германските лекари от клиниката „Шарите“, които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, установиха контакт с българските медици, лекували бизнесмена Емилиян Гебрев, отровен в България през 2015 г. , пишат „Инсайдър“, „Шпигел“ и „Белингкат“, информира руският всекидневник „РБК“.

Според цитираните издания преговорите между германските и българските медици показват, че експертите от „Шарите“ виждат сходство между двата инцидента, предава БТА.

 

Експерти, цитирани от „Шпигел“, смятат, че Навални е изпитал въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с което е бил отровен Гебрев. Към тях спадат различни инсектициди и нервни отрови като зарина и препарата „Новичок“, се казва в материала.

 

На 24 август германските лекари заявиха, че клиничните данни от прегледа на Навални говорят за отравяне. И уточниха, че може би става дума за активна съставка на някакъв инхибитор на холинестеразата. Конкретното вещество засега не е определено.

 

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в Софияв края на април 2015 г. Гебрев изпадна в кома. Според цитирани в медиите експерти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с „Новичок“. След месец здравословното състояние на бизнесмена започна да се подобрява, но през май 2015 г. се наложи той отново да бъде лекуван в болница, напомня „РБК“.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук