Saturday, July 10, 2021
Начало Полезно CoVID-19 Опасност от нова вълна на Covid-19, ако ваксинацията не приключи до края...

Опасност от нова вълна на Covid-19, ако ваксинацията не приключи до края на лятото

"При евентуална тежка вълна на COVID-19 детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители"

“При евентуална тежка вълна на COVID-19 детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители и при положение, че персоналът също е имунизиран срещу COVID-19”. Това заявиха здравните власти при представянето на план за действие при нова вълна на коронавируса.

“Ще представим Национален план за справяне с COVID-19 при следваща вълна. Такъв план се прави за първи път. По наше мнение такъв план трябваше да има още миналата година. Ако имаше, броят на жертвите би бил по-малък”, заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

“Планът за реакция е необходим, „за да не се стига до отвратителните гледки, които наблюдавахме – умиращи хора по улиците и обикалящи по цял ден линейки, чудещи се къде да оставят болен“, аргументира се д-р Кацаров.

По коментарите му експертите не могат да изключат следваща вълна, затова “страната и гражданите трябва да бъдат подготвени”.

“Не може да се прогнозира кога ще стане това, но ако процесът на ваксинация не бъде завършен, ще има следваща вълна”, категоричен е здравният министър.

Той поясни, че планът работи на следните принципи:

– анализ на ситуацията

– анализ рисковете

– научните ресурси на здравната системата

– механизми за намаляване на пораженията от вируса във всякакъв аспект

Д-р Кацаров разкри, че са изготвили една обща финансова сметка колко би струвало на държавата при най-лошия сценарий.

“Регламентира се план за действие при евентуалното влизане на България в рисковите зони. Ясно ще е разписано кога какво се затваря, а при най-лошия вариант, ще бъде предвидено затваряне на всичко, без магазините за стоки от първа необходимост.

Той уточни, че зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост.

“На базата на тези зони, сме определили ограниченията за събирания на много хора – кръщенета, сватби и т.н.”, допълни още министър Кацаров.

Първата (зелена) зона – под 100 на 100 000 души

Втора (оранжева) зона – от 100 до 200 на 100 00

Трета (червена) зона – до 500 на 100 000

Четвърта (тъмно червена) – над 500 на 100 000

“Използваме това, че страната ни се намира в зелена зона и смятаме, че е изключително важна превенцията и работата на инспекторите от Надзора на заразни болести при Националната здравна инспекция. В момента се правят изключително подробни, навременни епидемиологични проучвания с цел ограничаване на инфекцията в определени огнища и непозволяване на разпространяването ѝ”, каза зам. министърът д-р Александър Златанов.

По коментарите му се извършват и постоянни анализи за наличните предпазни материали.

“По отношение на тестовете – разполагаме с над 200 000 теста, които се разпределят към лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ