Tuesday, September 28, 2021
НачалоНовини от БългарияГермания обяви, че няма да има разширяване на ЕС, ако България и...

Германия обяви, че няма да има разширяване на ЕС, ако България и Северна Македония не стигнат до разбирателство

България и РС Македония трябва да изгладят своите противоречия или процесът на разширяване няма да може да продължи напред. Това заяви външният министър на Германия Хайко Маас, цитиран от БГНЕС.

„Ако държава-членка има проблеми с държава-кандидат за членство като Северна Македония или Албания, тя трябва да пристъпи към изглаждане на тези отношения“, посочи ръководителят на германската външна политика.

„Ние разговаряме с България за съществуващия проблем. България и РС Македония трябва да изгладят съществуващите противоречия. В противен случай процесът на присъединяване и разширяване няма да може да продължи напред“, категоричен е Хайко Маас.

Припомняме, че България извести ЕК, че няма да приеме преговорния протокол за присъединяване на РСМ към ЕС, тъй като страната ни не е получила никаква гаранции, че Скопие ще изпълни постигнатите договорености.

А по-рано в понеделник външният ни министър Екатерина Захариева съобщи на брифинг, че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност.

Тя бе категорична, че България ще продължи да подкрепя евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, но “те също трябва да поемат своята отговорност, да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи”.

„Не е добре и за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън“, отбеляза тя.

Българският външен министър подчерта, че сега добросъседството и солидарността са нужни повече от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавируса и криза на сигурността предвид терористичните атаки като тези във Виена и Ница.

ЕС потвърди ангажимента си в тези трудни времена към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на Европа, посочи Екатерина Захариева. ЕС мобилизира за шестте страни повече от 3,3 милиарда евро за борбата с коронавируса и за възстановяване на региона, припомни тя и отбеляза и подкрепата на България с хуманитарна помощ и предпазни медицински средства./Бюлетин

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ