16.5 C
Sofia
8:26 | 29 May 2022
НачалоНовини от светаВече сме и в списъка на неприятелски държави и на Беларус

Вече сме и в списъка на неприятелски държави и на Беларус

Правителството на Беларус одобри списък на неприятелските страни, който включва САЩ, страните от ЕС и редица други държави. Съответното постановление е публикувано в петък на националния правен интернет портал, предава ТАСС.

Този списък включва държавите от ЕС (включително България), Австралия, Албания, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Норвегия, Северна Македония, САЩ, Черна гора и Швейцария.

Указът влиза в сила от деня на официалното му публикуване, тоест от днес.

По-рано президентът Александър Лукашенко подписа указ, с който спира плащанията на неприятелски чужди граждани.

Русия утвърди подобен списък още през май миналата година, когато Чешката република обвини руското разузнаване за взривовете в оръжейните складове във Върбетице през 2014 година. Тогава в този списък попаднаха само САЩ и Чешката република.

След като колективният Запад наложи безпрецедентни икономически, финансови и визови санкции на Русия заради инвазията в Украйна, Москва разшири този списък и включи в него САЩ, страните от ЕС, Канада, Великобритания, Австралия и другите страни наложили или присъединили се към санкциите срещу Русия.

Впоследствие този списък бе използван за предприемане на ответни мерки от руска страна срещу западните санкции, като например изискването заплащането на доставките на природен газ от Русия за т.нар. “неприятелски страни” в рубли и се очаква в бъдеще на страните от този списък да бъдат налагани и други ограничения.

Беларус и Русия формираха т. нар. Съюзна държава още в периода 1996-1997 година с намерение за все по-голяма интеграция на двете страни. В последствие обаче така и не се стигна до съществени стъпки в тази посока до изборите в Беларус през 2020 година, които беларуският президент Александър Лукашенко спечели за шести пореден път и чийто резултати не бяха признати от Запада заради съмнения за мащабно фалшифициране на резултатите от тях. След това Лукашенко се оказа във все по-голяма международна изолация и засили връзките и зависимостта си от Кремъл. На Лукашенко и Беларус бяха наложени икономически и визови санкции.

Преди началото на руската инвазия в Украйна Русия разположи над 30 хиляди свои военни в Беларус под претекст за провеждане на съвместни учения, после тези части нахлуха в Украйна в посока към Киев, а Беларус се превърна в обект на международни санкции, почти аналогични на тези срещу Русия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ