15.8 C
Sofia
15:16 | 18 May 2022
НачалоНовини от светаРуски войник почина от радиация в района на Чернобил

Руски войник почина от радиация в района на Чернобил

Това се е случило, след като ротата му е лагерувала в "Червената гора".

Руски войник е починал от радиация от повредената АЕЦ “Чернобил” в Украйна.

Това се е случило, след като ротата му е лагерувала в “Червената гора”.

Военният е бил част от групата, превзела електроцентралата в първите дни на войната. Около централата има 40-километрова зона, забранена за влизане поради високите радиационни нива.

Войниците са изкопали окопи в радиоактивната кал, а докато са минавали оттам, камионите им са оставили огромни облаци радиоактивен прах, отбелязва изданието.

По време на действията си обаче никой от тях не е носил нужната екипировка за защита.

В четвъртък украинската държавна ядрена компания “Енергоатом” съобщи, че по-голямата част от руските сили, окупирали АЕЦ “Чернобил”, светкавично са напуснали зоната около нея. Предположенията са, че руските военни са разбрали за радиацията.

Руските сили също са се оттеглили и от близкия град Славутич, където живеят работници в централата.

На 24 февруари 2022 г., по време на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, беше съобщено, че руските военни са превзели атомната електроцентрала в Чернобил.

На 9 март военните действия доведоха до спиране на външното захранване на електроцентралата, необходимо за безопасното съхранение на отработеното гориво. Включени бяха аварийни дизелови генератори. Международната агенция за атомна енергия загуби връзка със системите за наблюдение на Чернобил. Външното електрозахранване е възстановявано на няколко пъти от работниците на Укренерго, но отново е прекъсвано от окупаторите.

Украинската държавна ядрена компания “Енергоатом” вече предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили АЕЦ “Чернобил” да се повишат, тъй като системите й за наблюдение на радиацията и за сигнали за горски пожари в района не работят.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ