18.8 C
Sofia
5:04 | 07 July 2022
НачалоНовини от светаРусия с предупреждение към САЩ да спрат доставката на оръжия за Украйна

Русия с предупреждение към САЩ да спрат доставката на оръжия за Украйна

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до Съединените щати, в която предупреждава, че доставките на оръжия от САЩ и НАТО за Украйна „наливат масло в огъня на конфликта" и могат да доведат до „непредвидими последици“.

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до Съединените щати, в която предупреждава, че доставките на оръжия от САЩ и НАТО за Украйна „наливат масло в огъня на конфликта” и могат да доведат до „непредвидими последици“.

Дипломатическият демарш, цитиран от The Washington Post, и е дошъл в деня, в който президентът Байдън одобри драстично разширяване на военната помощ за Украйна с пакет от 800 милиона долара, а самите оръжия включват 155-милиметрови гаубици – сериозна модернизация в артилерията на далечни разстояния, дронове за брегова отбрана и бронирана техника, както и допълнителни преносими зенитни и противотанкови оръжия и милиони патрони.

Съединените щати също така улесниха доставката на Украйна на системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, включително системата С-300 на Словакия. В замяна страната получи ракетна система Patriot.

Доставката на оръжията, първата част от която ще пристигне в Украйна до дни, е в отговор на спешната молба на президента Володимир Зеленски до американския му колега.

Държавният департамент отказа да коментира съдържанието на дипломатическата нота от две страници.

Тя е изпратена във вторник, когато за първи път стана ясно за новия пакет от оръжейна помощ от САЩ. С него общият размер на помощта от САЩ надхвърля 3,2 милиарда долара.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ