18.8 C
Sofia
4:47 | 07 July 2022
НачалоНовини от светаРусия предлага на украинските сили в Мариупол да се предадат

Русия предлага на украинските сили в Мариупол да се предадат

Руското министерство на отбраната заяви, че ако украинските сили, които се бият в град Мариупол, сложат оръжие, животът им ще бъде пощаден.

Руското министерство на отбраната заяви, че ако украинските сили, които се бият в град Мариупол, сложат оръжие, животът им ще бъде пощаден.

Според ръководителя на руския Център за управление на отбраната Михаил Мизинцев Москва предлага прекратяването на бойните действия да започне от 6 ч. сутринта българско време. Час по-рано между двете воюващи страни трябва да бъде установена връзка за обмен на информация. Мизинцев посочи, че до 13 ч. украинските военни и чуждите наемници трябва да се изтеглят.

Той каза още, че воюващите на украинска страна са блокирани в металургичния комбинат “Азовстал” и определи положението им като безизходно, тъй като те са без храна и вода. Според ръководителя на руския Център за управление на отбраната бойците искат настойчиво от украинските власти разрешение да се предадат, но получават заплахи за разстрел.

За момента няма коментар на предложението от страна на официален Киев.

В събота вечерта руското военно ведомство съобщи, че цялата градска зона на Мариупол е била “изчистена” от формированието “Азов”, чуждестранни наемници и украински войски.

В началото на април руското министерство на отбраната вече предложи на украинските военни в Мариупол да сложат оръжие, обещавайки да спасят живота си, но по-късно заяви, че предложението е било игнорирано.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче предупреди, че ликвидиране на украински военни в Мариупол слага край на преговорите с Русия.

Общо 138 733 жители са били евакуирани от украинския град Мариупол през целия период през хуманитарния коридор на изток без участието на украинските власти. Това съобщиха по-рано руските военни.

“719 души са били евакуирани през последните 24 часа”, съобщи в петък Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ