13.5 C
Sofia
6:41 | 25 May 2022
НачалоНовини от светаРусия напуска Съвета на Европа

Русия напуска Съвета на Европа

Русия напуска Съвета на Европа, информира МВнР на страната, цитирано от руските РИА и ТАСС. Това на практика означава, че страната може да спре да се съобразява с Европейската конвенция за правата на човека.

“Враждебните към Русия страни от ЕС и НАТО продължават линията на разрушение на организацията и общото хуманитарно-правно пространство в Европа”, аргументира се Москва.


В изявление на ведомството се посочва, че руската страна не възнамерява повече да се примирява с “подривните действия”, извършвани от западните страни.

“Русия няма да участва в превръщането на най-старата европейска организация в поредната площадка за магии на западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се радват на общуването един с друг, без Русия”, посочват още от външното министерство.
На 25 февруари, Съветът на Европа реши да ограничи правото на Русия в организацията заради военната операция в Украйна. Съветът уточни, че не изключва Русия и тя ще остане член на организацията и страна по конвенциите, включително Европейската конвенция за правата на човека.

Русия влезе в Съвета на Европа като 39-а държава член през февруари 1996 г. В същата година тогавашният президент Борис Елцин издава указ № 724, налагащ мораториум върху смъртното наказание.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ