15.9 C
Sofia
16:43 | 18 May 2022
НачалоНовини от светаРусия е готова да откаже повечето от първоначалните си искания към Украйна

Русия е готова да откаже повечето от първоначалните си искания към Украйна

Русия е готова да се примири с приемане на Украйна в ЕС...

Русия е готова да се откаже от повечето си искания към Украйна, които постави в началото на войната, информира Financial Times с позоваване на четири източника, запознати с хода на преговорите между двете страни.

Москва продължава да настоява Украйна да се откаже от плановете си за влизане в НАТО, да се ангажира да не бъдат разполагани бази на трети страни на нейна територия и да се гарантира, че Киев няма да се опита да създаде свое ядрено оръжие.

Същевременно Русия е готова да се примири с приемане на Украйна в ЕС и с предоставянето на многостранни гаранции за сигурността на украинската страна от страна на редица мощни във военни отношение държави, включително САЩ и Великобритания. Първоначалните претенции на Кремъл за “демилитаризация” и “денацификация” на Украйна отсъстват от проекта са мирно споразумение.

Членът на украинската делегация на преговорите Давид Арахамия посочва, че предвидените гаранции за сигурността на страната са “близки до чл. 5” от договора на НАТО за колективната отбрана, предвиждащ нападението срещу дадена страна да се смята за нападение срещу всички съюзници. Предвижда се споразумението да бъде ратифицирано не само от Русия, но и от САЩ, Китай, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Турция и Израел.

Новината идва на фона на безпрецедентните санкции на Запада срещу Москва и в условията на международна изолация – дори традиционният съюзник Китай проявява резервираност.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ