13.5 C
Sofia
6:53 | 25 May 2022
НачалоНовини от светаРумен Радев: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за...

Румен Радев: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война

Президентът Румен Радев присъства на вчерашната извънредна среща на върха на НАТО в Брюксел.

Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, връщане на дипломацията, усилване на Източният фланг на НАТО. Това каза президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

“Извънредната среща е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид”, каза още държавният глава.

“Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война”, допълни още Румен Радев.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още държавният глава и обясни, че това би означавало “нови способности и по-голяма оперативна съвместимост”.

“Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отрбанителен потенциал на Алианса”, каза той и допълни, че “трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърци и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво”.

Премиерът Борис Джонсън заяви готовност Великобритания да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също заяви готовност страната да допринесе. България е отворена за участие, така че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите оперативни способности: заяви още Радев.

Държавният глава каза, че се очаква и по-силно сътрудничество на страната ни с членките на НАТО.

“Очакваме по-силно индустриално сътрудничество – когато ние закупуваме военно оборудване отвън – да има по-голямо обратно взаимодействие с нас и нашата науча общност, да имаме съвместна разработка на новите оръжейни системи и съвместно производство”.

По време на срещата украинският президент Володимир Зеленски се включи чрез видео разговор.

“Една от големите задачи на тази среща беше, че по никакъв начин не трябва да допускаме ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави в момента. Основната цел на Алианса е защитата по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв начин НАТО да не се намесва в този конфликт, за да избегнем Трета световна война”

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ