15.5 C
Sofia
7:46 | 29 May 2022
НачалоНовини от светаПутин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна

Путин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна

Действията на Русия в Донбас били свързани с националните ѝ интереси и загрижеността за бъдещето на страната.

“Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна, тъй като предишните ни опити не дадоха резултат”, това каза президентът Владимир Путин в първия си коментар след започването на военните действия.

Той подчерта обаче, че Москва не цели да подкопае световната икономическа система, от която е част и призова партньорите си да не я изключват от нея. „Не можем да предвидим геополитическите рискове“, каза още Путин пред високопоставени представители на руските делови кръгове. Тази вечер в Кремъл той провежда среща с представители на едрия бизнес в Русия.

Времетраенето на руската военна операция в Украйна ще бъде определено от президента Владимир Путин в зависимост от резултатите и целесъобразността. Това заяви по-рано днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той поясни, че действията на Русия в Донбас са продиктувани от националните ѝ интереси и загрижеността за бъдещето на страната.

Песков повтори целите на операцията така, както бяха формулирани от президента Владимир Путин в телевизионното му обръщение тази сутрин – „демилитаризация и денацификация“.

Според Дмитрий Песков и едното, и другото са заплаха за Русия и руския народ.Той обясни, че денацификация, означава: „ освобождаване на Украйна и прочистването ѝ от нацистите“.

Говорителят на Кремъл увери, че действията на Русия в Донбас са продиктувани единствено от националните интереси и загрижеността за бъдещето на страната. Той не отговори докъде ще стигнат руските войски, като отбеляза, че този въпрос е от компетенциите на военните.

Попитан от журналисти дали Русия е готова за преговори с украинските власти Дмитрий Песков отговори така.

„Президентът достатъчно ясно формулира виждането си за това какво бихме очаквали от Украйна, за да бъдат решени тези концептуални проблеми, проблемите с “червените линии”. Това е и неутралният статут, и отказът от разполагане на оръжия. Въпросът е дали е готово за това ръководството на Украйна“.

По-рано днес Дмитрий Песков заяви за агенция “Новости”, че Москва не е готова да води със Съединените щати и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност.

Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура:

„Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация“.

Същевременно брифинг в руското министерство на отбраната говорителят на ведомството Игор Конашенков обобщи първите резултати от руската военна операция срещу Украйна.

„В резултат на ударите на руските въоръжени сили са изведени от строя 74 наземни обекта на военна инфраструктура на Украйна, включително 11 летища, три командни пункта, и военноморска база. Също така 18 радиолокационни станции, зенитно-ракетни комплекси на противовъздушната отбрана “С-300” и Бук “М1”. Свален е боен вертолет и четири безпилотни летателни апарата “Байрактар Те Бе 2“.

Конашенков каза още, че 14 украински войници са се предали. По думите му министърът на отбраната Сергей Шойгу е издал специална заповед до командирите на подразделенията за уважително отношение към предалите се военнослужещи – да им бъдат осигурени безопасни коридори, по които да се изтеглят от районите на боевете.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ