18.8 C
Sofia
3:39 | 07 July 2022
НачалоПолезноCoVID-19Омикрон завзема Китай

Омикрон завзема Китай

Здравната система на Китай се задъхва.

Въпреки политиката за „нулев COVID чрез локдауни”, Китай се опитва да се справи с най-големия ръст на новозаразените с Омикрон от началото на пандемията. Милиони са под карантина, а здравната система вече сериозно се задъхва.

Като една от последните страни, които се придържат към стратегия за ликвидиране на вируса чрез национални локдауни, Китай вместо намаляване, отбелязва ръст на заразените.

По данни на Пекин повече от 1,2 милиарда души в Китай са получили две дози ваксина срещу коронавирус до средата на март, това прави близо 90% от населението. Въпреки масираната кампания, повече от половината от населението все още не е получило трета доза. Само около половината от китайците на възраст над 80 години са били ваксинирани с две дози, а по-малко от една пета са получили бустерна.

Китай използва местни ваксини и не е одобрил никакви чуждестранни, но е дал „условно“ одобрение на препаратите на Pfizer. Китайските ваксини показват по-нисък процент на ефикасност в проучвания в сравнение с много чуждестранни ваксини.

Въпреки това, наскоро няколко китайски производители на ваксини получиха зелена светлина за клинични изпитвания на местно произведена иРНК COVID jab – същата технология като снимките на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Далеч преди пандемията китайската здравна система имаше липса на лекари, които да обслужват застаряващото население. Според Националната здравна комисия Китай има само 2,9 общопрактикуващи лекари на 10 000 души.

Строги локдауни са наложени и на здрави, но контактни хора в Шанхай, например. Те все повече страдат от липса на достъп до храна и лекарства. Увеличава се и смъртността на случаи, несвързани с COVID – най-малко двама пациенти с астма са починали след като им е била отказана медицинска помощ заради COVID правилата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ