15.8 C
Sofia
15:53 | 18 May 2022
НачалоНовини от светаНАТО предупреждава, че Русия може да използва химически оръжия в Украйна

НАТО предупреждава, че Русия може да използва химически оръжия в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия може да се опита да използва химически оръжия след инвазията си в Украйна и това би било военно престъпление.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия може да се опита да използва химически оръжия след инвазията си в Украйна и това би било военно престъпление.

“В последните дни чухме абсурдни твърдения за лаборатории за химическо и биологично оръжие”, заяви Столтенберг в интервю за германското издание “Велт ам Зонтаг”. Той добави, че Кремъл измисля фалшив претекст, за да оправдае онова, което не би могло да бъде оправдано.
“Сега, когато тези фалшиви твърдения бяха направени, ние трябва да сме бдителни, защото е възможно самата Русия да планира операции с химически оръжия, докато изфабрикува тези лъжи. Това би било военно престъпление”, каза Столтенберг.

Той допълни, че въпреки, че украинският народ се съпротивлява на руската инвазия с кураж, идните дни вероятно ще донесат дори по-големи трудности.

Екоминистърът Борислав Сандов предупреди в интервю за “Нова телевизия”, че ако в Украйна бъдат използвани химически оръжия, това може да се отрази и на нашата околна среда, защото преносът на ветровете в тази част на годината са именно от североизток, от района на Украйна.

“Притеснително е, че Русия води война в Украйна с непозволени средства, има доклади за използване на касетъчни бомби, поради което има опасения, че могат да бъдат използвани и други непозволени по международните договори оръжия”, каза още той.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ