17.3 C
Sofia
6:15 | 04 July 2022
НачалоНовини от светаМоряците от "Царевна" се прибират у дома (снимки)

Моряците от “Царевна” се прибират у дома (снимки)

Евакуацията на българския екипаж от "Царевна" се е случила най-вероятно след разрешение от руските власти.

Според съобщението на властите в непризнатата Донецка народна република, сепаратистката милиция и Руската федерация са евакуирали 15 членове от екипажа на кораба “Царевна”. Уточнява се, че моряците се намират в Донецк и им се оказва помощ, обсъжда се организацията по репартрирането им.

“Всички сме добре, евакуираме се и скоро ще си бъдем вкъщи. Не се притеснявайте, всички сме здрави, добре сме и всичко е наред. Още веднъж – не се притеснявайте”, каза вторият помощник-капитан на “Царевна” Веселин Славчев във видео, разпространено в Телеграм.

Директорът на Ситуационния център в МВнР Антон Марков заяви пред БНТ, че се очаква българските граждани до 1-2 дни да са в България. Ще бъдат транспортирани със самолет. По собствено желание на кораба остават четирима души, сред които и капитанът.

“Разговарях с капитана – имат храна и вода за над 1 месец”, заяви Марков.

Ще бъде осигурен хуманитарен коридор за безопасното прибиране на евакуираните моряци у нас.

Бивш военен министър: Няма как българските моряци да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна

Евакуацията на българския екипаж от “Царевна” е била възможна едва на 50-ия ден от войната в Украйна, защото сега е решило ръководството в Кремъл. Това заяви в “Денят започва” бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, да бъдат евакуирани нашите моряци.

“Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна”, беше категоричен Тагарев.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ