13.5 C
Sofia
6:54 | 25 May 2022
НачалоНовини от светаГърция предупреди за опасност от украински мини в Черно море

Гърция предупреди за опасност от украински мини в Черно море

Българското правителство взима всички необходими мерки във връзка с информацията.

Гърция изпрати предупреждение към корабите под гръцки флаг за опасност от украински мини в Черно море.

Предлага им да променят маршрута, за да избегнат риска.

Гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание на информацията от руска страна за движението на мини в Черно море, които има риск да достигнат до Босфора и Егейско море.

Институтът за сигурност и проучване на морето към министерството на флота в Атина е обезпокоено от риска за всички кораби под гръцки флаг, които се намират в района. За сега специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила.

Министерството на търговския флот информира дипломатическата мисия в Одеса, както и ръководството на корабите с гръцки моряци да са изключително внимателни при преминаване на Черно море и препоръчват при възможност да се избягва този маршрут.

От началото на войната пет гръцки търговски кораби и 42-ма моряци са блокирани на руски и украински пристанища.

Българското правителство взима всички необходими мерки във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плават в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в екваторията на Черно море. Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи.

Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност.

При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

“След началото на руската специална военна операция (на 24 февруари) украинските военноморски сили поставиха минни заграждения на подстъпите към пристанища Одеса, Очаков, Черноморск и Южни. Бурите вече предизвикват скъсвания на кабелите, с които мините са прикрепени към котвите си”, заяви в комюнике руската Федерална служба за сигурност (ФСС), според която мините са стари, произведени “през първата половина на 20-и век”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ