18.8 C
Sofia
5:18 | 07 July 2022
НачалоНовини от светаЕС удвоява военната помощ за Украйна

ЕС удвоява военната помощ за Украйна

Продължителността на помощта е удължена с 12 месеца.

Съобщението идва преди срещата на лидерите с президента на САЩ Джо Байдън за обсъждане на конфликта.

“Ще продължим да подкрепяме Украйна срещу агресията на Русия и неописуемите страдания, които тя причинява на украинското население. Допълнителните 500 милиона евро в рамките на Европейския инструмент за мир са още един знак за подкрепата на ЕС за украинските въоръжени сили за защита на своята територия и своето население. “, каза висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел в изявление.

Пакетът ще се използва за закупуване на оборудване и консумативи като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво, както и смъртоносно военно оборудване и платформи.

Продължителността на помощта е удължена с 12 месеца.

Също така беше обявено в сряда, че Германия и Швеция изпращат хиляди допълнителни противотанкови оръжия.

Скандинавската страна вече изпрати 5000 противотанкови оръжия, заедно с друга военна техника в Украйна. В началото на месеца стана ясно, че Швеция ще предостави на Украйна 50 милиона шведски крони за период от три години в подкрепа на икономическото развитие, диалога и общата устойчивост.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ