18.9 C
Sofia
14:03 | 27 September 2022
НачалоПолитикаФинансовият министър: Актуализация на бюджета е невъзможна

Финансовият министър: Актуализация на бюджета е невъзможна

„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите", обясни още тя.

Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това заяви на брифинг министърът на финансите Росица Велкова.

„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите”, обясни още тя.


Има много непредвидени разходи, които служебното правителство ще се наложи да осигурява от преструктуриране на разходи по централен бюджет и от икономии, добави министърът.

За 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП, каза още тя.

Ако не се променят политиките, ще стигнем до 40% дефицит спрямо БВП, предупреди Велкова.
Ръстът на БВП за 2022 г., който очакваме, е 2,9%. Инфлацията основно е движена от цените на енергоносителите и хранителните стоки, очакваме забавяне на инфлацията заради свиване на потреблението и свиване на потреблението не само в България, а и в ЕС, каза още министърът.

Велкова отбеляза, че се спекулира с темата за излишъци в капиталовите разходи. “Тезата се развива, тъй като в бюджета са гласувани средства за капиталовите разходи от над 8 млрд. лв., но 4 млрд. лв. от тях са европейски средства, които няма как да бъдат преструктурирани дори и да има икономия. 1,1 млрд. лв. са общинските разходи, които също няма как да бъдат преструктурирани, а 1,2 млрд. са разходите за регионалното министерствос. 1,1 млрд.лв. са също капиталовите разходи в сектора “Отбрана и сигурност”. Тоест, няма как да се извършва икономия там”, подчерта още служебният министър на финансите и допълни: “Има и много непредвидени разходи, които служебният кабинет трябва да предприеме. Такива са и разходите за предсрочните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разходи за интегрирането на украинските бежанци”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ