4.7 C
Sofia
1:00 | 07 December 2022
НачалоНовини от светаУкрайна си върна 41 населени места, изоставени след руското изтегляне от Херсон

Украйна си върна 41 населени места, изоставени след руското изтегляне от Херсон

Според украинския министър на отбраната Олексий Резников движението на руските сили ще продължи поне седмица.

Украинските войски са си върнали десетки осеяни с мини селища в Южна Украйна, изоставени от руските сили, съобщиха официални лица, ден след като Москва обяви изтеглянето си от стратегическия южен град Херсон.

Засега обаче няма непосредствени доказателства за масово руско изтегляне от града.

Според украинския министър на отбраната Олексий Резников движението на руските сили ще продължи поне седмица.

Броят на украинските знамена, върнати на полагащото им се място в рамките на провеждащата се отбранителна операция, вече е десетки. Освободени са 41 населени места. Сега всички се радваме да видим как украинците, останали в окупираните села и градове, се срещат с нашите воини.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си изявление.

Главнокомандващият армията на Украйна Валерий Залужний заяви, че Киев все още не може да потвърди дали руските сили наистина се изтеглят от Херсон, но че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа.

В сряда Русия съобщи, че е започнала да напуска Херсон, но процесът може да отнеме седмици. Украински официални лица обаче предупреждават, че маневрата може да е капан.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските военни са освободили над 41 населени места в южната част на страната след решението на руската армия да се изтегли на източния бряг на река Днепър.

“Има добри новини от юга. Украинските знамена, които се връщат на законното си място в рамките на продължаващата отбранителна операция, са вече десетки. Но като се радваме, трябва и да помним сега и винаги какво означава това движение – всяка стъпка на нашите сили, това е животът на войниците ни. Всичко, което се случва сега, е постигнато с месеци жестока борба. Врагът не си отива, а украинците гонят окупаторите на висока цена.”

Зеленски подчерта, че освобождението е само първата стъпка от дълъг процес, който включва и разминиране на териториите. Според Киев Москва продължава с офанзивата си и край Бахмут и Авдеевка в Донецка област.

Междувременно украински медии съобщават, че Украйна и Чехия ще създадат клъстер по отбраната. Създаването му включва производство на военна техника, увеличаване на производството на боеприпаси, развитие на сервизни центрове за поддръжка и ремонт на оръжия и военно оборудване, както и сътрудничество в областта на високите технологии и по-специално създаването на съвместни изследователски центрове.

Планира се за целта да бъдат привлечени водещи украински и чешки предприятия в отбранителната индустрия, както и международни финансови донори.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ