4.2 C
Sofia
3:19 | 07 December 2022
НачалоНовини от светаУкраинската армия с най-големия пробив досега край Херсон

Украинската армия с най-големия пробив досега край Херсон

Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър североизточно от Херсон...

В Украйна силите на Киев постигнаха най-големия си пробив в района на Херсон от началото на войната.

Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър североизточно от Херсон – стратегически град в Южна Украйна, контролиран от Русия. С настъплението украинските сили са пресекли доставките за руските части.

За настъплението разкриха руски военни и руски официални лица, разположени в региона. Те съобщават за силен руски отбранителен огън.

Украйна е успяла да си върне контрола върху няколко села в областта. Сраженията в този район са били много по-тежки в сравнение с боевете в североизточната част на страната.

На изток украинските сили пък навлязоха в контролираната от Русия Луганска област, припомня Би Би Си.

В събота неговите сили си върнаха важния възлов град Лиман в източната част на страната, разположен близо до границата с Луганска област. Руските военни бяха превърнали Лиман в логистична база.

Пълномощните сили на Русия в Луганск заявиха, че украинските войски са навлезли на няколко километра в Луганска област. Съобщенията сочат, че украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кремена и Сватове в Луганск.

На юг Владимир Салдо, руският лидер в Херсон, заяви, че украинските сили са пробили край Дудчани, град на Днепър на около 30 км южно от предишната фронтова линия. Реката се нарича Днипро от украинците.

“Има селища, които са окупирани от украинските сили”, каза Владимир Салдо. Според някои руски съобщения украинците вече са превзели Дудчани.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че “численото превъзходство” на украинските танкове е “забило дълбок клин” южно от Золота Балка, село, при което бележеше предишната фронтова линия на Днепър. Той твърди, че в тези боеве руснаците са убили около 130 украински войници.

Според Владимир Салдо два украински батальона са се опитали да достигнат до водноелектрическата централа “Каховка”, на около 70 км източно от Херсон. Електроцентралата се намира в пристанищния град Нова Каховка.

Украинското настъпление е насочено към линиите за снабдяване на близо 25 000 руски войници на западния бряг на Днепър, припомня “Ройтерс”.

От северозападната страна на Херсонския фронт украинската артилерия е нанесла сериозни щети на Антонивския мост, който е жизненоважна връзка за руските сили в града.

Херсон и Луганск са сред четирите региона, които руският президент Владимир Путин обяви за част от Русия след т.нар. референдуми, осъдени като фалшиви от Киев и западните му съюзници. Русия не контролира изцяло нито един от четирите региона, които анексира.

Военният обрат за Русия дойде само часове след декларацията на Путин от петък и големия концерт на Червения площад в Москва в чест на териториалната анексия на четирите украински области.

Киев се закле да си върне всички територии, анексирани от Русия, включително Крим, завзет от руските войски през 2014 г.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ