4.7 C
Sofia
2:11 | 07 December 2022
НачалоНовини от светаТурция и Израел искат да поправят взаимоотношенията си

Турция и Израел искат да поправят взаимоотношенията си

Възстановяват дипломатически отношения...

Турция и Израел назначават посланици за първи път от четири години в опит да заздравят отношенията си със съседите си в нестабилния регион.

Връзките между двете средиземноморски нации са обтегнати повече от десетилетие.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, отдавна критикува отношението на Израел към палестинците. Турция и Израел за последен път изгониха взаимно посланиците си през 2018 г. заради убийството на десетки протестиращи в Газа от израелски войници на годишнината от създаването на израелската държава.

Но Ердоган се опитва да възстанови отношенията в Близкия изток, след като настоятелната му външна политика го постави в противоречие с много арабски държави и западни съюзници, като влоши дългогодишната икономическа криза като накара много инвеститори да избягват страната.

През последните месеци той осигури обещания за милиарди долари инвестиции, след като се помири с регионалните съперници Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това ще помогне за стимулиране на турската икономика преди изборите следващата година. Ердоган се свърза и с други свои противници, сред които Египет и Армения, за да поправи отношенията си и с тях.

Израел и Турция започнаха преговори за възстановяване на връзките по-рано тази година, когато президентът Исак Херцог стана първият израелски държавен глава, посетил Турция от 14 години. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в сряда, че страната скоро ще обяви името на своя посланик в Тел Авив.

„Повторното назначаване на посланици е важно за развитието на двустранните отношения. От друга страна, ние ще продължим да защитаваме правата на Палестина, Йерусалим и Газа“, каза той пред репортери. „Важно е нашите послания за това да бъдат предадени директно на ниво посланици в Тел Авив.“

В изявление на израелския премиер Яир Лапид се казва, че възстановяването на отношенията с Анкара ще насърчи регионалната стабилност и икономическия растеж, тъй като той работи за „укрепване на позицията на Израел пред света“.

Израел изгради дипломатически връзки с ОАЕ, Бахрейн и други арабски държави през последните години – страни, които споделят интереса да ограничават Иран.

Саудитска Арабия обаче отказа да се присъедини към Авраамовите споразуменията от 2020 г. Кралството, което се смята за пазител на най-свещените места на исляма и лидер на мюсюлманския свят, настоя Израел да уреди конфликта си с палестинците, преди да може да нормализира отношенията. Но този месец Рияд отвори въздушното си пространство за полети до и от Израел за първи път.

По-рано Ердоган каза, че иска да си сътрудничи с Израел за подводен тръбопровод за транспортиране на газ през Турция до Европа като континент, който се стреми да диверсифицира енергийните си доставки от Русия след нахлуването в Украйна. Турция също е била в спор с Израел, Гърция, Кипър и Египет относно правата върху потенциални залежи на природен газ в Средиземно море.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ