18.8 C
Sofia
3:59 | 07 July 2022
НачалоНовини от светаСАЩ предупреди Северна Корея с ответна реакция, ако Пхенян продължи с ядрените...

САЩ предупреди Северна Корея с ответна реакция, ако Пхенян продължи с ядрените тестове

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че ще има силен и ясен отговор от Съединените щати, Южна Корея и света, ако Северна Корея проведе нов ядрен опит.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че ще има силен и ясен отговор от Съединените щати, Южна Корея и света, ако Северна Корея проведе нов ядрен опит.

“Всеки ядрен опит би бил в пълно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и би имало бърз и силен отговор на такъв тест. Вярвам, че не само САЩ и Япония, но и целият свят ще реагират в силен и ясен начин”, каза тя на пресконференция след разговори с южнокорейския си колега Чо Хьон-донг в Сеул. ROK е Република Корея, официалното име на Южна Корея.

“Ние сме подготвени и ще продължим тристранната си дискусия с Южна Корея и Япония утре”, добави Шърман.

Нейните забележки идват, след като силите на Южна Корея и САЩ изстреляха осем ракети земя-земя рано в понеделник край източното крайбрежие на Южна Корея в отговор на залпа от балистични ракети с малък обсег, изстрелян от Северна Корея в неделя.

Правителствените власти на САЩ и Южна Корея и севернокорейски експерти твърдят от седмици, че има признаци на ново строителство в Punggye-ri, единственият известен ядрен полигон за Северна Корея, и че Пхенян скоро може да тества бомба. Северът не е тествал ядрена бомба от 2017 г.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви в понеделник, че строителните работи на Северна Корея за разширяване на ключови съоръжения в основното й ядрено съоръжение в Йонгбьон напредват.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ