16.4 C
Sofia
6:30 | 15 August 2022
НачалоНовини от БългарияРуския посланик в Лондон: "Ще освободим цял Донбас"

Руския посланик в Лондон: “Ще освободим цял Донбас”

Думите на посланика са една от най-явните публични прогнози как може да приключи войната...

Руският посланик в Лондон Андрей Келин заяви, че е малко вероятно Русия да се изтегли от завзетите територии по украинския южен бряг и че те ще разгромят украинските войски в целия Донбас.

След нашествието на 24 февруари руските сили установиха контрол над територии по украинското крайбрежие над Крим, който анексираха през 2014 година, и сега бавно изтласкват украинските сили от двата района в източна Украйна, които признаха за независими републики. Запитан как ще приключи конфликтът, Андрей Келин отговори:

“Ще освободим цял Донбас”. Той допълни, че е трудно да се предвиди оттегляне на силите от южната част на Украйна, защото руснаците вече имат опит, че след подобно оттегляне започват провокациите и биват убивани хора.

Думите на посланика са една от най-явните публични прогнози как може да приключи войната – на практика насилствено откъсване на една пета от днешната украинската територия след разпадането на бившия Съветски съюз.

Агенцията припомня думите на украинския президент Володимир Зеленски, че никога няма да приеме окупирането на украински територии от Русия и ще се бие, докато и последният руски войник не бъде изтласкан от Украйна. Още няма официален коментар на украинското правителство на интервюто на Келин. В интервюто руският посланик заяви още, че рано или късно Украйна трябва да реши или да сключи мир с Русия или “да продължи да пада надолу по хълма”.

По повод на предупреждението на Владимир Путин към Запада да престане с доставките на оръжие за Украйна и възможността от ескалация на конфликта Келин заяви:

“Разбира се, че е възможна ескалация. Ако притокът на оръжия е организиран по начин, който застрашава стратегическата ни ситуация, нашата отбрана, ние ще трябва да вземем сериозни мерки срещу това”.

Келин отбеляза, че Западът не разбира истинската причина за конфликта и пренебрегва тревогите на Русия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ