24.8 C
Sofia
22:02 | 07 August 2022
НачалоНовини от светаРуският посланик във Великобритания не смята, че Русия би използвала ядрени оръжия

Руският посланик във Великобритания не смята, че Русия би използвала ядрени оръжия

Андрей Келин каза, че според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Руският посланик във Великобритания не вярва, че страната му ще използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна. Андрей Келин каза, че според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Русия има много строги разпоредби за тяхното използване, каза той, главно когато съществуването на държавата е застрашено. „Това няма нищо общо с настоящата операция“, уточни дипломатът.

Когато Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в края на февруари, скоро след инвазията, това бе широко възприето като предупреждение. Путин обвини за това агресията на Запада и НАТО.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс определи постъпката като опит да се отклони вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето нахлуване само с няколко дни и се опитва да „напомни на света“, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“, които има възможност да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да събудят призрака на тоталната ядрена война.

Но терминът все още включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2 000 тактически ядрени оръжия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ