-5.8 C
Sofia
7:37 | 06 February 2023
НачалоНовини от светаРусия ударно изнася петрол

Русия ударно изнася петрол

Това се случва точно преди влизането в сила на новите санкции на ЕС в началото на декември - дотогава корабите трябва да достигнат крайните си дестинации.

Морските доставки на руски петрол достигнаха петмесечен връх. Това се случва точно преди влизането в сила на новите санкции на ЕС в началото на декември – дотогава корабите трябва да достигнат крайните си дестинации.

Доставките от Русия са нараснали до 3,6 млн. барела дневно, което е най-високото ниво от началото на юни, съобщи агенцията. По-слабо волатилната четириседмична средна стойност също се повиши до най-високото си ниво от август насам.

Обединеното кралство последва примера на ЕС, като забрани на своите компании да предоставят застрахователни и други услуги на кораби, превозващи руски петрол, освен ако той не се купува на цена под границата (тавана), определена от коалиция на страните от Г-7 и Австралия. Подобно на забраната в ЕС, тази мярка ще влезе в сила на 5 декември.

Доставките от терминала в Мурманск бележат най-голямо увеличение както в количествено, така и в процентно изражение. От Мурманск корабите достигат до дестинации в Азия за по-дълго време, отколкото от терминалите в Балтийско или Черно море, а увеличаването на превозите може да отразява опит за доставка на нефт преди санкциите на ЕС да забранят на европейските кораби да превозват руски нефт и да предоставят застрахователни и други услуги на международния флот.

Корабите, превозващи руски петрол, също стават по-предпазливи в избора си на дестинации, пише Bloomberg. Много танкери напускат руските пристанища, без да съобщават за крайно пристанище на разтоварване. По-специално, броят на корабите, които посочват Суецкия канал като дестинация, рязко се е увеличил. Вероятно повечето от тези кораби се насочват към Индия, но те ще съобщят крайната си дестинация едва след като преминат канала.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ