19.6 C
Sofia
13:29 | 27 September 2022
НачалоНовини от светаПутин: "Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не...

Путин: “Ще използваме всички средства, за да защитим Русия – това не е блъф”

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. В телевизионно обръщение руският президент заяви, че указът вече е подписан.

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. В телевизионно обръщение руският президент заяви, че указът вече е подписан.

Мобилизационните мероприятия започват от днес. Мобилизацията се отнася за гражданите от запаса, които са отслужили военна служба.

“Мисля, че е необходимо да подкрепим предложението на министерството на отбраната и Генералния щаб да бъде въведена частична мобилизация в Русия. Повтарям: става дума само за частична мобилизация. Това означава, че призовани към военна служба ще бъдат само граждани от запаса. С приоритет ще бъдат хората, служили във въоръжените сили, които имат военна специализация и съответния опит. Преди да бъдат разпределени по места, те ще преминат задължителна допълнителна подготовка, като се разчита на опита, придобит по време на специалната военна операция. Указът за частична мобилизация е подписан”, каза Путин.


Владимир Путин направи телевизионно обръщение към нацията по повод организираните референдуми за присъединяване към Русия на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Проруските власти в източната и южната част на Украйна обявиха референдуми за присъединяване към Русия между 23 и 27 септември.

“Ще използваме всички средства, за да защитим Русия – това не е блъф”, заяви още Путин.
Путин заяви, че е разпоредил доброволците в Донбас да получат законен статус, а целта е освобождаването на областта. По думите му, Западът не желае мир между Украйна и Русия.

Последва изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, която заяви, че руските сили в Украйна се бият със Запада.

Той обясни, че частичната мобилизация ще се прилага за хората с предишен военен опит и уточни, че няма да се набират военнослужещи принудително или студенти.

По думите на Шойгу ще бъдат призовани 300 000 души или малко над един процент от 25 милиона души, които биха могли да бъдат мобилизирани.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ