17.3 C
Sofia
5:35 | 04 July 2022
НачалоИзбраниПутин: Украйна може да изнася свободно зърно срещу вдигане на санкциите

Путин: Украйна може да изнася свободно зърно срещу вдигане на санкциите

Путин: "Причината за повишаването на цените и предстоящия глад е, че руските военни блокират 22 мил. тона храни в нашите пристанища",

Путин твърди, че западните санкции са виновни за продоволствената несигурност. “Причината за повишаването на цените и предстоящия глад е, че руските военни блокират 22 мил. тона храни в нашите пристанища”, отговаря Киев.

В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин е предупредил Германия и Франция да не доставят тежки оръжия на Украйна. Според руския държавен глава това ще доведе до допълнително дестабилизиране на ситуацията и засилване на хуманитарната криза.

По данни на говорителя на германското правителство, Шолц и Макрон са настояли за край на войната. Путин е отговорил, че Русия е готова да поднови преговорите, които били замразени по “вина на Киев”. Разговорът е продължил 80 минути.

Путин: Украйна може да изнася свободно зърно срещу вдигане на санкциите

Франция съобщи, че Шолц и Макрон са поискали освобождаването на 2500 бойци, които защитаваха комплекса “Азовстал” в Мариупол. Путин обещал, че те ще получат отношение, съобразено с Женевските конвенции, както и че Международният комитет на Червения кръст ще има достъп до задържаните.

Продоволствените рискове също са били във фокуса на разговора. Западът настоява Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища в Черно море, за да може Киев да поднови износа на зърно. Според Путин продоволствените проблеми са в резултат от “погрешната икономическа и финансова политика на западните държави” и “антируските санкции”. Германското федерално правителство подчерта, че санкции върху хранителните продукти не са налагани.

Путин отново е предложил да разреши износа на зърно от Украйна в замяна на отмяна на западните санкции срещу Русия. Подобно предложение той отправи и в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги. Разговор за вдигане на санкциите не се води, подчертаха САЩ и Великобритания.

Зеленски: Русия е терористична държава

Наказателните мерки на Запада нямат нищо общо с продоволствената криза, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. “Единствената причина за недостига, повишаването на цените и предстоящия глад е, че руските военни физически блокират 22 милиона тона украински хранителни продукти в нашите пристанища”, подчертава Кулеба. Западът трябва да окаже натиск върху Русия да прекрати блокадата, допълни той. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва в терор.

И Русия, и Украйна са големи износители на зърно и играят важна роля в световните доставки на храни. Някои украински пристанища са окупирани от руски войски, а от Одеса не може да се изнася нищо заради блокадата от руски военни кораби и опасността от морски мини.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ