24.8 C
Sofia
22:57 | 07 August 2022
НачалоНовини от светаПутин и Ердоган ще се срещнат

Путин и Ердоган ще се срещнат

Турция посредничи между Москва и Киев, откакто Русия нападна Украйна на 24 февруари.

Руският президент Владимир Путин и турският лидер Тайип Ердоган планират да се срещнат в близко бъдеще след телефонен разговор, в който обсъдиха усилията за улесняване на износа на зърно от Украйна, съобщиха от Кремъл вчера.

Турция посредничи между Москва и Киев, откакто Русия нападна Украйна на 24 февруари. Последните преговори между представители на Русия и Украйна се проведоха в Истанбул в края на март.

“Продължи обменът на мнения относно ситуацията около Украйна, включително в контекста на координиране на усилията за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Черно море и износа на зърно за световните пазари”, се казва в съобщението на Кремъл.

Турската държавна Анадолска агенция каза, че Ердоган е казал на Путин в понеделник, че е време да се действа по плана на ООН за създаване на морски коридор за износ на украинско зърно през Черно море.

От началото на конфликта Украйна, един от най-големите производители на зърно в света, не може да използва морските си пристанища, които бяха неин основен канал за износ, и успя да изнесе само около една трета от зърното, което при други условия би изпратила в чужбина.

Липсата на украинско зърно спомогна за повишаване на световните цени на храните до рекордно високи нива и подхрани опасенията относно продоволствената сигурност. Според официални данни зърното представлява близо една пета от целия износ на Украйна.

Турция, членка на НАТО, която има добри връзки както с Москва, така и с Киев, критикува руската военна кампания, но също така отхвърли санкциите на Запада срещу Русия.

Анкара обаче отказа да приеме търговски пратки от Крим по искане на Киев, откакто Русия заграби полуострова от Украйна през 2014 г.

Кремъл каза още, че Путин и Ердоган са обсъдили обстановката в Сирия, където и двете страни са разположили въоръжени сили.

В изявлението се казва, че двамата лидери са подчертали важността на тристранните срещи с участието на Иран – също военно ангажиран в Сирия – съгласно мирната рамка от Астана.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ